Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Приятелки от Добрич влагат любов и сръчност в подкрепа на благотворителни каузи

Благотворителните кампании, базари, групи в социалната мрежа станаха вече нещо обичайно в нашето ежедневие. На тях разчитат много хора, за да помогнат на свои близки за набиране на средства за лечението им. В сянка обаче остават хората, които от сърце помагат за каузите, които влагат сръчност и много любов в изработването на различни артикули, с които се събират средствата. Ще ви разкажем за две такива жени от Добрич, които подкрепят вече няколко кампании на наши съграждани.

Това са приятелките Наталия Стоянова и Антоанета Станева. Първата работи като счетоводител, а втората е помощник бригадир в шивашка фирма. Започват да се занимават с благотворителност през 2018 година. Тогава се включват в кампания за набиране на средства за лечението на прикования в количка след катастрофа Десислав Димов, който почина през септември 2019 година. Двете жени изработват мартенички. Когато инициативата се увенчава с успех подкрепят лечението на Деско и на Великден. След това с майка му Антоанета Малева решават за 1 юни да има нещо и за децата и се включват в направата на магнитчета и книгоразделители.

Следващата кампания, в която се участват Наталия и Антоанета, е за набирането на средства за лечението не онкоболната Жулиета Василева от Добрич, за която изработват мартенички. Когато съгражданката ни напуска този свят през януари насочват събраните пари към Нели Маринова от Каварна, също страдаща от онкологично заболяване. Сега благотворителността им е за Нейко Нейчев от Добрич, който е в инвалидна количка. Изработват красиви неща за 8 март, следват базари за Цветница и Великден.

Наталия изработва основно венчета, магнитчета, сега за Великден – декоративни украси. Разказва, че кой каквото направи тя го доукрасява, да е в завършен вид. Антоанета пък прави тишлайфери, панерчета, венчета от прежда, шие детски и дамски двупластови маски. Двете жени се включват и в самите базари, на които продават артикулите.

Главният инициатор, двигател е Наталия, споделя Антоанета. Доброто, което правят двете приятелки, се оказва заразно и те увличат в подкрепата на благотворителни каузи и други жени, които също изработват различни неща. Сред тях са майката на Наталия Капка Стоянова, Борислава Борисова и приятелката й Юкселен Шакир, Нели Иванова, която е родом от Добрич, но сега живее в София, състудентката на Наталия Милена Петрова от Монтана, Емилия Панайотова, Добринка Маринова.

Какво ви носи участието в благотворителни каузи, питаме двете жени. „Удовлетворение, че помагаш с нещо на някого – отговаря Наталия. – Може да е с малко, но от сърце. Много нощи съм стояла до късно, защото е трябвало да се изработи нещо”. „Доставя ми удоволствие и помагам когато и с каквото мога,  дали материално или с труд – споделя Антоанета. – Помагам, защото знам, че доброто се връща един ден. Отделям от времето, което ми е ценно и се чувствам удовлетворена”.

Всеки, който иска да помогне, си купува по нещичко от базарите, ако го почувства той помага, обяснява Наталия. Разказва, че на Великденския базар една жена е споделила, че може да помогне само с левче. „Казах й – и това е много, защото някои и толкова не дават. Благодарни сме на всеки, някой не може да даде пари, но пък изработва нещо и ни го дава. Пак е помощ”, посочва жената. Антоанета е много доволна от сумата, събрана за Нейко на базарите за Цветница и Великден. „Щастлива съм, че сме направили нещо добро, че ще помогнем на Нейко да прави рехабилитация и ще постигне добър успех – обяснява тя. – А той е млад мъж, има две дечица и съпруга, които имат нужда от него”. И в заключение допълва: „Трябва да се помага, трябва да продължаваме да правим добро”.

c