Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Академия по модел на САЩ обучава дами с бизнес идеи в Добрич

Академия за жени предприемачи стартира днес в Добрич. Тя е третата, която се провежда у нас. В нея участват дами не само от Добрич, но и от Варна, Силистра, София, Шумен.

Форумът се организира от Американското посолство в България в партньорство с Висше училище по мениджмънт. Концепцията за нейното осъществяване е разработена от Бюрото за образование и култура към Държавния департамент на САЩ. Целта е да се предостави възможности на жени с бизнес идеи за развиване на умения, ресурси и мрежа, необходими за стартиране на успешен собствен бизнес.

Чрез тази програма жените имат възможност да бъдат обучени да създават успешно свои бизнес планове, да разбират как се привлича капитал и да се свързват с мрежа от успешни бизнес хора.

Академията стартира през 2019 г., когато обучението се провежда в 26 държави, през 2020 г. още 27 държави се включват, а през  настоящата година се очаква броят им да надхвърли 70 със 7000 участници. Форумът е под егидата на Иванка Тръмп.

Най-популярните бизнес сфери, за които се разработват бизнес планове са ресторьнтьорство, образование  онлайн търговия, ръчни занаяти, съобщи ръководителят на Академия за жени предприемачи в Добрич Татяна Христова.

Част от програмата ще бъдат и срещи с доказани мениджъри в международни и български компании. Курсистите ще бъдат ангажирани от днес до 12 юни и от 11 септември до 23 октомври. Участничките не заплащат такси, а най-успешно преминалите курса ще получат начален капитал за собствен бизнес или за развитие на вече съществуващ, като най-добрите три бизнес плана ще получат финансиране от 5000, 3000 и 2000 долара. Академията се провежда в хибридна форма, в зависимост от възможностите на участниците.

Участниците и екипът на Академията днес бяха поздравени от Мари Ройс – помощник-секретар по въпросите на науката и образованието в Държавния департамент на САЩ, и  Млада Тодорова – помощник на аташето по култура и образование в Посолството на САЩ. Те приветстваха дамите, които са отделили време за своето личностно развитие и изразиха надежда, че бизнес идеите им в продължение на 13 модула ще прераснат в бизнес план, с който дамите ще успеят да реализират своята мечта.

Целта на екипа на Академията е тя да се превърне в привлекателно място за общуване и обмен на идеи, да се развива критическо мислене и технологични умения, подчерта Недка Димитрова, един от лекторите в Академията.  

c