Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Има интерес към зелените коридори за ваксинация в Добрич

Т. нар. зелени коридори за ваксинация срещу COVID-19 имаше днес на две места в Добрич – в Многопрофилната болница за активно лечение /МБАЛ/ и в Медицински център „Вива Феникс”. В първото лечебно заведение хората имаха възможност да се ваксинират от 10 до 13 часа, а във второто – от 13.30 до 16 часа.

Интересът към зеления коридор днес беше доста голям, сподели за Про Нюз Добрич управителят на МЦ „Вива Феникс” д-р Искрен Димитров. По думите му през него са преминали 56 души, като не всички са от зелен коридор . „Поради изпълнение на втори дози, които са свързани с преди това направени ваксини, сме много ограничени във възможността да предоставяме тази услуга”, каза лекарят. По думите му по тази причина квотите изключително бързо се попълват. Той обясни, че има голям интерес и от регистъра, който отново работи, и за около седмица напред графиците са изпълнени.

Включването в зелен коридор в МЦ „Вива Феникс” става чрез предварително записани часове. „Аз мисля, че това отговаря на нашето съвремие, защото не може да оставим хората да се струпат, да се карат и да си губят времето – коментира д-р Димитров. – Ние сме предприели тази тактика, както и на други места – да се обаждат, да се фиксират часове, за да може когато дойдат да няма конфликтни ситуации”.

За неделя във МЦ „Вива Феникс” също ще има зелен коридор, часовете вече са запълнени.

Общо 39 души са преминали през зеления коридор на МБАЛ днес, съобщи главната сестра Румяна Куманова. Тя обясни, че и при тях желаещите да се ваксинират също са били с предварително записване и фиксиране на час. От поставилите си ваксина 22 са жени, а 17 – мъже. Те са на възраст от 30 до към 80 години. Имунизирани са и двама чужди граждани – по един от Чехия и Германия. 28 души са ваксинирани с „Пфайзер”, 11 – с „Модерна”, такова е било тяхното желание.

За нас имунизираните днес са среден брой, защото имаме и реимунизация, а като зелен коридор бяха дадени само три часа, посочи Куманова. „Това е нашият капацитет, правим го извън всякакви възможности, защото нашият кадрови дефицит е много сериозен. Правим го въпреки всичко, за да бъдем в услуга на населението и мисля, че се справяме прекрасно”, сподели главната сестра на болницата. Смятам, че сме изпълнили на 100 процента капацитета от желанията, които сме предвидили предварително като хора, на които ще правим ваксинация, допълни тя.

c