Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Добри новини: Първи крачки на прикования в количка Митко от Оброчище

За голям напредък в лечението си, сред който и първи крачки, споделя в социалната мрежа Димитър Стоев от балчишкото село Оброчище, който е прикован в инвалидна количка. Мъжът, който се лекува в клиника в Нови Сад, Сърбия, разказва, че на 17 март му е направено третото вливане на стволови клетки. Дни след това – на 24 март, започва рехабилитация. Още след първите дни всички рехабилитатори са на мнение, че има огромен потенциал за възстановяване, но трябва време. Рехабилитацията му включва 8-9 различни сегмента всеки ден. „Доста е тежко и изморително, а и рехабилитаторите натискат много, но на края на деня като се обърна виждам, че си е струвало”, посочва Митко.

Той споделя: „В рамките само на един месец имам огромен напредък: вече стоя по 8 часа в инвалидния стол без да ги усетя (преди това можех около 3 часа); преди се нуждаех от опора (подлакътници и подглавник), а сега по цял ден съм без тях; вече мога сам да се движа с механичния стол като въртя гумите; усещам как много от мускулите ми се събуждат и започват да работят; вече редовно ме изправят на крака, и то за дълго време. Преди празниците направих първите си крачки, като система от колани поемаше само около 15-20% от тежестта ми (при някои серии дори по-малко - 10-15%)”.

Мъжът обяснява, рехабилитаторът му иска да остане в сръбската клиника поне 6 месеца и вярва, че до тогава ще бъдат постигнати огромни резултати. В момента има събрани средства за още около 2 месеца. Рехабилитацията е по 192 евро на ден (по 6 часа дневно), но скоро ще се увеличи, понеже ще бъде включен и т. нар. “робот“ или екзоскелет (robot “HAL“). Необходими са и средства за квартира, храна и т. н.

„За това, приятели, отново се обръщам с молба да ми помогнете да завърша поне тези 6 месеца. Всяко едно дарение, всяко едно споделяне и всяка една подкрепа е важна и я оценявам. Благодаря Ви”, споделя Митко.

Припомняме, че през 2014 година Димитър Стоев получава тежка травма на четвърти шиен прешлен при гмуркане в морето във Франция. Следва мигновена парализа и загуба на съзнание. Събужда се няколко дни по-късно в болница, парализиран и без спомени за случилото се. Интензивното му лечение продължава около месец, след което е настанен в рехабилитационен център, където прекарва около 7 месеца. За това време претърпява няколко операции. Успява да се раздвижи леко, но като цяло остава парализиран. При връщането му в България става ясно, че тук няма центрове за хора в неговото състояние. Вече шест години младият мъж е прикован в леглото или в инвалидната количка.

Всеки, който има възможност и желае да помогне на Димитър Стоев, може да го направи чрез:

IBAN: BG56 CECB 9790 40G1 4865 01

BIC: CECBBGSF

ЦКБ Клон Варна

Димитър Стоянов Стоев

paypal: gerjo@abv.bg

c