Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

МЗ: Отпада ограничението за провеждане на тържества с до 15 души

снимка: widdisphotography.com

"Отпада ограничението за тържества до 15 човека. Заповедта, която ги ограничаваше, е отменена от вчера (5 май - б.р.)."

Това съобщи проф. Костадин Ангелов - министър на здравеопазването в оставка, по време на днешния брифинг на част от членовете на Националния оперативен щаб.

От представените данни стана ясно, че България вече е на 20-о място в ЕС по заболеваемост, но все още е в челото по отношение нивото на смъртността от COVID-19.

"През последната седмица България беше извадена от Институт "Робърт Кох" от високорисковите зони и вече сме само рискова зона. Гордо мога да кажа, че това е заслуга на всички нас - на всички българи, на вас журналистите. Другото важно нещо - вчера над 32 хил. ваксинирани за един ден. Скоро ще стигнем 1 млн. ваксинирани българи. България вече е на 20-о място в ЕС по заболеваемост от коронавирус и на второ по смъртност"

Според анализа на експертите в Здравно министерство, предпочитаната от българите ваксина е продуктът на Pfizer. Проф. Ангелов увери, че "в момента има достатъчно ваксини, а в последната седмица на май идва голяма доставка от още около 400 000 дози." Според него, "зелените коридори" за ваксинация могат да продължат да работят и след 9 май.

Институт "Робърт Кох: България вече се счита за зона с допълнителен риск

Одобрените за употреба ваксини действат на всеки от изолираните до момента генетични видове на вируса, успокои директорът на центъра по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев. "Ваксините действат на бразилския, индийския и южноафриканския щам, но по-слабо." Той съобщи, че на този етап няма засечени случаи на някой от споменатите три вида, но притеснение буди факта, че те вече са внесени в съседни на България държави. проф. Кантарджиев посъветва всеки връщащ се от чужбина, особено от дестинация с установен вариант на някой от въпросните три щама, да се отнася отговорно към въведените у нас карантини мерки.

"Първи резултати от изпитванията на ваксини при деца над 12 години се очакват през юни. Ако резултатите са положителни, то още в средата на следващия месец може да започне и ваксинацията на тази възрастова група." Това заяви директорът на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

COVID-19: Нови 33 случая и рекорден брой ваксинирани за ден в област Добрич

В края на брифинга проф. Ангелов отчете, че до този момент са издадени 96 000 електронни рецепти, като половината от тях са били факт само за ден - на 5 май. "Ако искаме пълноценно пациентско досие, то трябва да се пълни с информация. Част от нея са лекарствата и направленията."

c