Култура Общество

За седми път Добрич се включва в Нощта на литературата

14 български града, сред които и Добрич, ще се включат в юбилейната десета Нощ на литературата, която ще се проведе на 12 май, съобщават от Общината. И тази година ще бъде представена съвременна европейска литература в нови български преводи. Проектът е иницииран и се организира от Чешките центрове в европейските столици съвместно с Европейското сдружение на националните културни институти EUNIC от 2006 г. и постепенно към него се включват градове от различни държави. България става част от международната Нощ на литературата през 2012 година благодарение на Чешкия център в София. В Добрич инициативата ще се проведе за седми път.

Главни организатори на събитието в България са посолствата и културните институти на европейски страни (EUNIC България и други), Представителството на Европейската комисия в България, Фондация „Детски книги“. В Добрич организатор и координатор на Нощта на литературата е Община град Добрич в партньорство с Регионален исторически музей и Регионална библиотека „Дора Габе“.

Избрани откъси от европейската литературна сцена ще разкрият магията на големите и малките литератури. Началото в Добрич е в 17 часа, като един откъс ще се повтаря във всяко от гнездата до 20.30 часа. Така публиката ще пътешества из града и ще може да посети различни места за четене. Предвид ограниченото време и различните читателски гнезда от Общината препоръчват всеки предварително да се запознае с откъсите, четците и местата, които ще бъдат представени до няколко дни, за да набележи своя маршрут. Четенията ще започват на всеки половин час с продължителност около 15 минути, за да има време и за придвижване.

Откъсите от книгите са избрани от главните организатори на Нощта на литературата 2021: Чешки център, Столична община, Австрийско посолство, Посолство на Белгия, Британски съвет, Гьоте-институт, Датско посолство, Представителство на Европейската комисия в България, Посолство на Ирландия, Институт „Сервантес“, Италиански културен институт, Полски институт, Институт „Камойш“, Културно-информационен център на Република Северна Македония, Посолство на Република Словения, Унгарски културен институт, Френски институт в България, Посолство на Конфедерация Швейцария, Посолство на Швеция, фондация „Детски книги“.

Предстои от Общината да предоставят скоро повече информация за книгите, четците и читателските гнезда, които са подготвени в Добрич тази година.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.