Бизнес Водещи новини - дясно Здраве Общество Туризъм

Въвеждат ковид Е-паспорти за пътуване, с €1 млн. системата тръгва през май и у нас

снимка: Michael Dwyer /AP

Европейската комисия е готова да осигури по един милион евро на всяка от държавите в ЕС за създаване на база данни за удостоверенията, издавани на ваксинираните и преболедувалите ковид. Това съобщи БТА, цитирайки източници от комисията.

Става ясно, че България е сред първите държави, които ще се включат в пробите на новата европейска система за заверка на удостоверенията от началото на май. Предвижда се общата система да заработи от юни, а до 1 юли към нея да са включени всички държави от ЕС.

Електронните удостоверения за ваксинираните, преболедувалите и изследваните ще могат да работят в различни приложения под операционните системи за мобилните устройства “Епъл” и “Андроид”. Удостоверенията ще се вписват в разработените досега национални приложения, свързани с пандемията, но ще може и да се добавят в т. нар. електронни портфейли в мобилните устройства.

Междувременно се очаква в началото на май да започнат преговорите между институциите на ЕС по въвеждането на удостоверенията в общото законодателство. Европейският парламент настоява от наименованието на удостоверенията да отпаднат думите “зелено” и “цифрово”, както предлагаше Европейската комисия. Според евродепутатите удостоверението трябва да се използва в ЕС най-много една година.
ЕП настоява притежателите на удостоверение да не бъдат подлагани на изследвания и карантина, но срещу това са някои държави в Съвета на ЕС.

Спорен остава и въпросът относно това кой да плаща изследванията, след като евродепутатите настояват разходите да бъдат покривани от бюджета.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *