Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Доброволци ремонтираха къщичката за книги в центъра на Добрич, за 24 май поставят още една

Димитър Василев и съпругата му Йонка Маринова ремонтира днес къщичката за книги, която преди няколко месеца, в Деня на народните будители, те поставиха в близост до паметника на Светите братя Кирил и Методий в центъра на Добрич. Преди дни Про Нюз Добрич алармира, че тя е станала обект на посегателство от вандали. Беше изпразнена, вътре нямаше книги, а само брошури. Вратичките бяха счупени, зееха, а на едната бе потрошено и стъклото.

Тогава семейството пое ангажимент до дни къщичката да бъде ремонтирана и отново в нея да има книги, които гражданите да могат да четат, докато си почиват по центъра на града.

Днес Димитър Василев ремонтира къщичката. Двамата поставиха вътре и 20-ина книги от семейната сбирка. Някои от тях пък са спасени от кофите за боклук, където са щели да се озоват, след като селско читалище обновило книжната си колекция. Те призоваха гражданите да вземат, да четат, но да връщат книгите. А, тези, които имат у дома ненужни им вече издания, да оставят в къщичката.

В навечерието на 24 май Йонка Маринова отново ще организира в Добрич "Голямото книгоразменяне", което е част от инициативата "Възраждане на семейните ценности". Целта е да стимулира четенето и да мотивира хората да избират книжната. Тогава семейството планира да подари още една къщичка за книги на съгражданите си. И ще ги попита в анкета къде искат да бъде поставена тя.

Платформата „Възраждане на семейните ценности“ защитава традиционното българско християнско семейство. Членовете й редовно даряват книги на българските училища в чужбина. Предстои нова инициатива за набиране на книги, които ще бъдат подарени на българската общност в Тараклия, за да се обогати фондът в тяхното читалище.

Всички, които желаят да дарят книги, могат да се свържат с Йонка Маринова – 0988987502.

c