Водещи новини Общество

На пазар в Добрич преди Великден – какви са цените на агнешкото, козунака и яйцата

Преди празничните дни в магазините и по пазарите в Добрич обичайно е оживено. Покупките се правят сега, правят се и сметки колко ще бъдат разходите за празничната трапеза.

По данни на Kомисията за стоковите борси и тържищата, агнешкото месо е с около 9% по-скъпо от миналата година. В Добрич цената му варира от 16 до 18 лева килограма, в зависимост от това каква е разфасовката – ребра, предна или задна четвърт. За съжаление повечето от промоциите в някои от веригите, когато месото можеше да се купи под 15 лв./кг, изтекоха. В момента много се търси агнешки комплект за дроб сарма, който се търгува за около 10-11 лв./кг.

За вкусната българска гозба „агнешко с лапад“ трябва да добавите и две-три връзки от листния зеленчук – едната връзка струва левче.

Яйцата, които освен днес можем да боядисаме и в събота, се продават на цени от 14 до 28 стотинки за брой, в зависимост от размера. Промоции има – 1.50 лв. за 10 яйца и 4.00 лв. за 30 яйца. Предлагат се готови боядисани яйца на цена 2.00 лева, намалени с 60%. Боята за яйца също варира – от 0.50 лв. за един цвят, до 5-6 лева за комплекти с различна украса.

При козунаците разнообразието на грамажи и цени наистина е голямо. Можете да се сдобиете със сладкия хляб дори за един лев, без много-много да се интересувате какво му е качеството, защото на тази цена то явно не е високо. Иначе козунак от 500 грама с добавки струва от 3.20 лв. /с локум/ до 3.80 лв. /с локум и стафиди/. Луксозните – тези с живи съставки, сушени плодове, шоколад, локум и др. стигат до 8.00 лева.

Салатата за празничната трапеза може би ще излезе малко по-евтина от миналата година. Поевтиняване спрямо миналия Великден има основно при краставиците. В момента на промоция могат да се купят обикновени домати за 1.80 лв., розови домати за 3.00 лв. и краставици за 1.70 лв. Иначе краставиците стигат до 3.00 лв./кг, връзка лук е 50-70 стотинки, репичките – 0.70-1.20 лв., а пресните салатки – 1.00-1.50 лв.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *