Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

За първи път 1121 ученици в 10 клас от област Добрич ще се явят на матури

Национално външно оценяване за завършилите 10 клас ученици ще се проведе за първи път тази година. На него ще се явят 1121 деца, съобщи за Про Нюз Добрич началникът на Регионалното управление по образование Светлана Василева.

В 10 клас ще държат БЕЛ и математика, по желание - чужд език. От няколко години десетокласниците държат изпит и по дигитални компетентности.

Тези оценки са важни за учениците от обединените училища, които след това кандидатстват в профилираните гимназии, обясни Василева.

„Философията на новия закон е, че, който желае, може да завърши само първи гимназиален етап и да получи удостоверение за завършено средно образование, но до 10 клас. След това може да спре да учи и да започне да работи. Но със завършен 10 клас не можеш да продължиш да учиш във ВУЗ. Ако все пак решиш след години, трябва да завършиш втория гимназиален етап с профилираните предмети и да вземеш диплома за завършено средно образование и тогава да кандидатстваш във висше учебно заведение“, обясни началникът на РУО.

За учениците, които продължават във втория гимназиален етап, оценките, които са влезли в удостоверението за първи гимназиален етап, се записват в дипломата, но не участват в балообразуването.

Прием след 10 клас ще има в ПГ по туризъм „П. К. Яворов“ в Добрич, както и в обединените училища – ОУ „Йордан Йовков“ в Добрич, три в община Добричка – Победа, Стефаново и Карапелит, в община Тервел – в Коларци и Орляк.

c