Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

158 жители на Добрич в риск ще получат социално-здравни грижи по проект за близо 900 000 лева

158 жители на Добрич от уязвимите групи ще получават в следващата една година социално-здравни грижи, след като Община Добрич подписа договор по проект за патронажна грижа. Предвидените средства са в размер на 881 303 лева и са осигурени от ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г.

Социално-здравните услуги са предназначени за хора с увреждания, възрастни хора в невъзможност от самообслужване, лица в риск от други уязвими групи, включително лица, поставени под карантина във връзка с COVID-19 и такива от рисковите групи за заразяване с вируса в тяхната домашна среда.

Дейностите по проекта ще се изпълняват в две направления. Ще се извършва доставка на лекарства, хранителни продукти и продукти от първа необходимост; заплащане на битови сметки; заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги със средства на потребителите. Услугите ще се предоставят по 2 часа на ден, като ще бъдат назначени четири медицински сестри, един психолог, един социален работник и двадесет и двама домашни санитари.

По направление 2 ще се прилагат мерки, насочени към превенция от разпространението на COVID-19 в социалните услуги, делегирани от държавата дейности. Ще бъдат осигурени лични предпазни средства, ще се извършва дезинфекция на сградния фонд на услугите, както и тестване на персонала и на потребителите на социалните услуги. При необходимост ще се въведат мерки за разделяне и изолиране на потребителите, в т.ч. и физическо разделяне и преграждане на помещения и ще се осигурят средства за допълнително заплащане на персонала за извънреден труд. Предвидено е и при въведени ограничения в резултат от епидемичната обстановка да бъде осигурена компютърна техника, таблети, телефони и други електронни устройства. Така ще се осигури възможността социалните услуги да се предоставят дистанционно (онлайн  консултиране, скайп връзка и др.).

c