Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Цветен разкош: Парад на лалета и теменужки в Ботаническата градина в Балчик (+снимки)

Почти всички сортове лалета, с които е известна Ботаническата градина в Двореца в Балчик, в момента разкошно цъфтят. Т.н. Парад на лалетата, който обичайно радва посетителите през пролетта, тази година е по-скромен, за сметка на друго красиво пролетно цвете – теменужката.

„Тази година количеството на луковиците лалета е по-малко. Това е обяснимо предвид финансовото състояние, което ни донесе ковид пандемията. Заложихме обаче на нови сортове, каквито досега не сме имали – те са 20, от общо 25. 25 хиляди са заложените луковици лалета“, сподели пред Про Нюз Добрич Валя Машкарова – ръководител на Ботаническата градина.

За сравнение, миналата година бройките лалета били доста повече - 90 000. За съжаление, градината бе затворена по това време през 2020 година и парадът на лалетата можеше да се види само онлайн, на подготвяните от екипа на Машкарова видео материали, заснети с дрон.

От новите сортове лалета впечатление прави сортът Mascotte – цветът е цикламен, хем божуровиден, хем ресничест. Много е интересен сортът Кенди клуб – многоцветно лале, при което от една дръжка излиза букет чашки в бяло и розово. Друго забележително двуцветно ресничесто лале е Fringe в червено и жълто. Изключително красиво е лалето „Арабска мистерия“ – черно, с бял кант.

Освен лалетата в момента цъфтят и други 6 000 луковични цветя – зюмбюли и нарциси. Очите радват и огромен брой пролетно цъфтящи, които не са луковични – теменужки, незабравки, парички, карамфили – общо 107 000 бройки.

„Теменужките са 63 сорта, основно два вида – с едър цвят и със ситни, но много на брой цветчета, във вид на туфа. Общо взето, компенсирахме лалетата с повече теменужки“, каза Машкарова.

Площите, които се зацветяват, са над 2 декара. Градината е отворена, за разлика от миналата година и всички посетителите са добре дошли. В  момента са малко, но ботаниците разчитат на гостите си, защото от това се издържат. За съжаление ги няма румънците, които обичат това място, няма и организирани групови посещения.

c