Сряда, 08 май 2024

08.05.2024

Последвайте ни

Хронична липса на водата тормози село Сенокос, алармират жители

За проблем с водоподаването в балчишкото село Сенокос алармира нашата читателка Мария Андреева. По думите й от 5 години насам проблемът ставал все по-голям, а решение не се предлага. От януари до сега почти всяка вечер нямало вода, а диспечерите във ВиК казвали, че нямат информация за проблем. През последните 3 дни водата нямала налягане, а от вчера съвсем липсвала.

Кметът на Сенокос Красимир Георгиев съобщи, че днес там се отстранява голяма авария, но по принцип в селото от години има проблем с ниското налягане на водата, вероятно защото Сенокос е последна точка по водното трасе. От ВиК казвали, че няма пари за нова канализация.

„ПИСНА МИ всеки ден да си губя от времето, за да подавам сигнали на дежурния във ВИК!!! ПИСНА МИ на всяко обаждане, да ми се обяснява, че когато има вода, а няма налягане, това не е проблем!!! ПИСНА МИ да имам вода, а да нямам налягане и душът, пералнята и съдомиалната, да са само декорация в дома ми….да се чудя как да набавя чисти дрехи за семейството си!!! ПИСНА МИ всяка вечер да къпя детето си с вода от ел. каната, защото ОТНОВО НЯМА НАЛЯГАНЕ ИЛИ ИЗОБЩО НЯМА ВОДА! Не мисля, че е нормално, предвид че плащаме една от най-скъпите води в България. Също така не смятам, че е нормално когато светът е в пандемия“, написа Андреева.

Потърсихме за коментар началника на ВиК Балчик Димитър Николов. Той обясни, че в момента има сериозна авария, по която се работи – изгорял сондаж, който захранва селото. „Сенокос е крайна точка на захранващото трасе. Когато има сериозна авария по трасето, при тях водата идва последно. Има чести аварии в района, но след като се отстранят, не би трябвало да има проблем с налягането. За съжаление това са стари трасета, както и самите водопроводи в селото, и често аварират. Като цяло гледаме да работим по трасетата с по-сериозни локални проблеми. Не можем да подменим километри водопровод наведнъж, това е финансово непосилно. Но участъците, където има сериозни проблеми, ще бъдат подменяни поетапно. Когато отстраним аварията със сондажа, би трябвало всичко да се нормализира“, посочи Николов.  

Захранването до Сенокос идва по голямо трасе от помпена станция Македонка, селото реално е крайна точка след Дъбрава, Дропла, Змеево и Преспа.

c