Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Бойко Борисов предложи Деница Сачева за социален министър и в новото правителство

Депутатът от Добрич Деница Сачева е предложена отново да заеме поста на министър на труда и социалната политика в кабинета на Даниел Митов. Днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви предложеният от коалиция ГЕРБ-СДС кабинет. Даниел Митов е предложени за премиер, Александър Иванов - за регионален министър, председателят на СДС Румен Христов - за вицепремиер и министър на отбраната, Делян Добрев - за министър на енергетиката, Жечо Станков - на икономиката, Любен Дилов - на туризма, Калин Вельов - на културата и Ивелина Василева - на околната среда. Другите кандидати за министри са доказани експерти – Томислав Дончев – вицепремиер по еврофондовете, Кирил Ананиев – министър на финансите, проф. Костадин Ангелов – министър на здравеопазването, Екатерина Захариев – министър на външните работи, Деница Сачева – министър на труда и социалната политика, Христо Терзийски – министър на вътрешните работи, Десислава Ахладова – министър на правосъдието, Десислава Танева – министър на земеделието, Красен Къралев – министър на младежта и спорта, Красимир Вълчев – министър на образованието и науката, Росен Желязков – министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

„Хората очакват от нас и ние предлагаме и обновяване на нашето общо лице. Винаги съм държал ГЕРБ да е отговорна партия. Хората ни поставиха като първа сила и поискаха аз да съм премиер. Но за мен спокойствието в държавата е на първо място. Затова предлагаме кабинет начело с Даниел Митов. Евроатлантик, около когото днешните политици могат да се обединят. Готови сме отново да управляваме. Готови сме и за опозиция.

Нека само другите партии да не говорят, че нямат нужното мнозинство да направят кабинет и да си изпълнят обещанията към хората. Дори напротив. По-голямо единство в парламента не е имало скоро. Новото мощно мнозинство може да управлява спокойно 4 години. За какво им е служебен кабинет? Защо се отказаха от мажоритарното гласуване? Ако сега избягат от отговорност - значи са страхливци. Дълги години лично аз носих отговорност за всеки кабинет. Да видим сега дали наистина са по-добри от нас, или са страхливци“, заяви Бойко Борисов.

Той обяви предложението на ГЕРБ-СДС за кабинет от болницата, където вчера му беше направена операция.

Припомняме, че Деница Сачева, която е водач на листата за народни представители в област Добрич, положи клетва в Парламента, след което напусна до края на мандата на правителството в оставка. На нейно място по заместване влезе третата в листата Зорница Михайлова.

По-късно президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарна група в 45-ото ГЕРБ-СДС Даниел Митов.

c