Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Мая Димитрова: Мобилизираме структурите и сме в готовност за нови избори

„Не е тайна, че резултатите, които получихме на изборите на 4 април не са добри. Не се и заблуждаваме. Макар че сме втора политическа сила в област Добрич, това не ни радва по никакъв начин“, заяви на пресконференция днес народният представител Мая Димитрова.

На въпрос какви резултати очаква БСП в област Добрич на предсрочни избори, каквито се очакват още през юли, тя отговори: „Мобилизираме структурите и сме в готовност за нови избори. Не само БСП Добрич, но и в цялата страна. Това го показваме и с действията си в Народното събрание. Това, което сме обещали го прилагаме на практика с внасянето на законопроекти в първия работен ден на Народното събрание. Така че, ако има избори, очакваме по-добър резултат от този, който показахме на 4 април. Тази кампания беше много по-различна от това, което досега сме свикнали да правим като кампания. Контактите и преките ни срещи с избирателите бяха в много ограничен мащаб, времето беше лошо, така че трудно правихме и срещи на открито. Това, което се иска от нас, е да убедим хората, че ние не сме партия на статуквото, а партия, която действително се грижи за хората и ще направи всичко необходимо, за да имат по-добър живот“.

Относно ангажиментите й като народен представител към избирателите от региона, тя коментира, че е наясно, че сам човек много трудно може да направи каквото и да било. "Продължавам, заедно с цялата парламентарна група на БСП за България да отстояваме политиките, да прилагаме в изпълнение всичко, което е заложено в управленската програма, която представихме през гражданите по време на кампанията. БСП за България внесе вече 6 предложения, като едното е законопроект за нов закон за възрастните хора и още 5 предложения за изменения в законодателството, които са свързани с младите хора, с обезщетенията за деца от 1 до 2 години. Всичко, което БСП е предложило в програмата си, започва да го изпълнява и то още от първия ден на Народното събрание", каза тя.

Чие предложение за правителство и при какви условия ще подкрепи БСП, ще има ли предложен кабинет от социалистическата партия, както и какви са първите действия на БСП за България в парламента коментира още народният представител.

Тя съобщи за решението на Националния съвет на БСП за подкрепа на президентската двойка Румен Радев - Илияна Йотова за втори мандат.

Относно решенията за подкрепа на кабинет Мая Димитрова коментира: „Наясно сме, че БСП няма да подкрепи правителство, предложено от ГЕРБ. Продължаваме да сме принципни и да следваме политиките, които имаме от 4 години насам. По отношение на мандат на втората парламентарна сила БСП постави определени условия, при които ще бъде подкрепено такова правителство“. Посочи, че това са бързи и последователни действия в здравната сфера, за да може да бъде овладяна пандемията, борба с корупцията, укрепване и независимост на съдебната система, ревизия на състоянието на бюджета, прозрачност в процеса на договаряне на оперативните програми.

На въпрос дали БСП е готова да предложи кабинет, каза, че, ако има връчен мандат на БСП, в бърз порядък парламентарната група, заедно с Националния съвет, ще вземе решение как да процедира.

Мая Димитрова коментира, добре режисирания, по думите й, сценарий от ГЕРБ във връзка с изслушването на финансовия министър. „Румен Гечев зададе актуален въпрос към министъра на финансите, а именно какво е състоянието на фискалния резерв към 31 март 2021 г. За съжаление, не можахме да получим отговор на този въпрос, тъй като сме свидетели, че парламентарната група на ГЕРБ-СДС не даде възможност дори на собствения си министър да вземе думата и да се изкаже от трибуната на Народното събрание“, каза тя.

Относно това, че БСП подкрепи предложението на ГЕРБ-СДС за срока на проверката – да не бъде 4, а 10 години, Мая Димитрова обясни, че БСП няма от какво да се притеснява през този 10-годишен период, в който имаше и правителство на Пламен Орешарски – 2013-2014 г.

На въпроса колко ще издържи парламентарното мнозинство Мая Димитрова каза, че трудно може да се отговори. „Дори да има мнозинство по определени теми, това мнозинство по други не е такова. Например, по въпроса за мораториума, видяхте, че останалите нови партии, които влязоха в парламента не подкрепиха нашето предложение за този мораториум, макар че това е много важно и за страната ни“.

c