Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Делото срещу добива на газ в Добруджа приключи, очаква се решението

Днес се проведе съдебно заседание по делото за добив на природен газ в Добричко, образувано през 2018 год. по жалба на „Русгеоком“ ЕАД – гр. София срещу Решение на Директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Варна, с което е отказано одобряване на осъществяването на инвестиционно предложение за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич.

В началото на съдебното заседание съдът прие, изискани от Министерство на енергетиката писмени доказателства. След това беше изслушано вещото лице по назначената здравно-екологична експертиза. В продължение на близо 5 часа, вещото лице д-р Д. Томов. отговаря на въпросите на страните и съдията-докладчик по делото. След изчерпване на въпросите, експертизата беше приета, съобщиха от пресцентъра на съда.

До днешното съдебно заседание, по искане на страните, съдът изслуша и прие екологична и комплексна съдебно-техническа експертиза, както и тройна съдебно-екологична експертиза. Д-р Д.Томов. представи заключението по назначената съдебна здравно-екологична експертиза, след се запозна с резултатите на всички приети съдебни експертизи по хода на делото.

Съдът даде едномесечен срок на страните за писмени становища и 1 седмица допълнително за отговори по становищата.

Съдът обяви, че ще се произнесе с решение в разумен срок, след представяне на становищата.

Поради продължителността на съдебното заседание, протоколът ще бъде на разположение на страните в седемдневен срок от датата на заседанието.

Десетки жители от Добрич, Генерал Тошево и Варна, сред които и кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров, се събраха пред сградата на съда днес в подкрепа на гражданите, които защитават интересите на добруджанци срещу недопускането на добави на газ.

Припомняме, че през 2003 г. руската фирма “Башкиргеология“ получава разрешение за проучване. Проектът така и не стартира, но няколко години по-късно е купен от „Русгеоком БГ“. Тя извършва пробен сондаж в района на с. Рогозина, обявява, че има регистрирано геоложко откритие и запаси от газ, след което поиска 35 годишна концесия, с доказани запаси от 1.097 млрд. куб.м газ и потенциал за два и половина пъти повече.

През 2017 г. несъгласие с инвестиционното предложение на „Русгеоком БГ“ за проучване и добив на газ изрязиха добруджанци на многобройни протести. През декември същата година, близо 97% от жителите на община Генерал Тошево се обявиха на местен референдум срещу добива на природен газ. Резултатът от допитването беше валиден, тъй като избирателната активност беше над 52 на сто от всички жители на общината. Ефект от резултата на референдума обаче нямаше, въпреки че от общината настояваха държавата да се съобрази с решението на местното население.

c