Водещи новини - дясно Култура Общество

Имен ден на 18 април празнуват Виктор и Виктория

На 18 април православната църквата почита Свети мъченик Виктор. Имен ден имат всички, кръстени Виктор и Виктория. Името идва от латинската дума victori, в превод – Победа. Свети мъченик Виктор бил войник по време на управлението на Марк Аврелий. Всички воини в империята тогава били длъжни да предават по едно животно в жертва на идолите.

Така императорът искал да провери дали в редиците му няма друговерци. Християнската вяра обаче не позволила на Виктор да извърши подобна жестокост. За отказа си той бил осъден на мъчения и изтезания.

Духът и вярата на Виктор му помогнали да премине през всичко. Всеки ден войниците изумени установявали, че раните на мъченика са зараснали през нощта и той отново е жив и здрав. Вместо да го прекършат, изпитанията го направили по-силен отвсякога.

Светецът дори успял да победи виден магьосник, който се преклонил пред силите му и дори приел християнството. Говори се, че само с молитва Виктор помогнал на всички ослепени войници да прогледнат.

Загубили битката със светеца, на властите не им останало друго, освен да се отърват от него. За това на 18-ти април, II век, той бил обезглавен в Дамаск. Оттогава до днес на днешната дата почитаме паметта на великия християнин Свети мъченик Виктор.

Източник: sanovnik.bg

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *