Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Проф. Ангелов: Логично бе Националният оперативен щаб да бъде разформирован

Логично е Националният оперативен щаб да бъде разформирован в края на този мандат, логично е следващият премиер да създаде такъв консултативен орган. Брифингите продължават, министърът в оставка Костадин Ангелов и държавният здравен инспектор Ангел Кунчев ще бъдат отговорни контрола на пандемията. Това стана ясно на брифинга на здравните власти, който бе отложен от вчера за днес. „Вече разполагаме с много повече информация, изградихме работещ модел и вече знаем какво и как да правим“, заяви проф. Ангелов.

Той посочи, че вече се справяме с третата вълна на COVID-19, мерките са били навременни, пълноценни и здравната система е издържала.  Отчетено бе, че вече трета седмица има спад на новите случаи. На национално ниво намалява заетостта на болничните легла, както за усложнените пациенти, така и за неусложнените – тя е по 67%.

Доц. Ангел Кунчев съобщи, че към момента България е на 11 място в Европа по заболеваемост и на 4 на Балканите. По смъртност сме на 2 място и в ЕС, и на Балканите.

Има три сценария за постигане на колективен имунитет в страната – оптимистичният е в края на месец юни, реалистичният – в края на юли, и песимистичният – в края на август, посочи още здравният министър в оставка.

Ваксинираните към момента българи са 620 375, като над 123 000 имат поставена втора доза.

В края на април ще бъдат доставени над 138 060 дози от ваксината на Пфайзер, през май - 1,5 милиона дози РНК-ваксини, а през юни - 1,6 млн. 

c