Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

Гимназистите от Ген. Тошево си извоюваха право за участие в евро олимпиадата по статистика

Професионалната гимназия по земеделие „Тодор Рачински“ в Генерал Тошево си извоюва правото да представи България на Европейския финален кръг на Европейската олимпиада по статистика, съобщават от учебното заведение. В отбора са Иво Димитров, Жанет Георгиева и Момчил Буюклиев от VIII „а“ клас. В три оспорвани кръга те успяха да защитят своите знания и умения и спечелиха „билет“ за международната надпревара.

В публичния конкурс за участие в Европейския кръг учениците бяха избрани сред първите пет финалисти на национално ниво, като ще имат възможността да представят България на финалния кръг, в който ще участват всички финалисти в Европа.

По време на публичния конкурс гимназистите трябваше да подготвят две презентации в рамките на 13 дни – от 19 март до 1 април:

 - Представяне на отбора и мотивите за участие в олимпиадата,

 - Представяне на идеен проект за изготвяне на видеоклип по изпратената тема „Официалната статистика в свят, преизпълнен с данни“.

И през тази година за членове на журито бяха определени изявени експерти по статистика, журналистика, комуникация и визуализация на данни. Това са Диана Янчева - заместник-председател на Националния статистически институт и председател на журито, доц. Александър Найденов - преподавател по статистика в УНСС, доц. д-р Георги Бърдаров - преподавател в Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, катедра „Социално-икономическа география“, Надя Кантарева-Барух - директор на Национално издателство за образование и наука „Аз-буки“ и главен редактор на вестник „Аз-буки“ - медиен партньор на олимпиадата, Александър Лазаров - изпълнителен директор на фирма „Мапекс“, Явор Алексиев - икономически и политически анализатор в CEEMarketWatch, основател и главен редактор на „Инфограф“.

Във финалния Европейски кръг на олимпиадата учениците ще трябва да изготвят двуминутен видео клип, с който ще представят България.

c