Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Над 20 хотела в Балчик, Кранево и Албена готови да посрещат гости за Великден

снимка: GettyImages

Над 20 хотела на Северното Черноморие са готови да посрещнат гости от Румъния и България за Великден и Майските празници. Големият въпрос е ще могат ли туристите от северната ни съседка да посетят любими места в нашата страна. Туристическият бранш очаква в следващите дни решение от здравните власти за това как ще става влизането на туристи в България.

„Имаме записвания за предстоящите празници, но няма потвърждения. На румънците не им е много рентабилно да дойдат за 3 дни и да похарчат 300 лева за ковид тестове за едно семейство. Ще има отказали се, защото те не искат като се върнат да стоят в карантина. 23-24 хотела в Балчик, Албена и Кранево са готови да отворят за празниците. Ще бъдем подготвени и ще очакваме гостите до последния момент. Очакваме споразумение на междудържавно ниво как ще пътуват туристите“, коментира за Про Нюз Добрич Димитър Димитров - председател на Регионалната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите.

Хотелите и ресторантите очакват и български туристи, като записвания има, но не са много обнадеждаващи, тъй като Великден е семеен празник, посочи Димитров. Той припомни, че пикът на туристическите посещения за тези празници е бил през 2018 и 2019 година и едва ли скоро ще бъде достигнат.

„Тази година Великден е на 2 май. Ако беше по-рано, щеше да бъде немислимо изобщо да приемем някакви гости. Румънците харесват нашите хотели и нашето Черноморието, но мерките ще ги спрат. Яснота трябва да има съвсем скоро, даже ако вече не е късно. Имаме и проблеми с персонала, но добре, че имаше мерки, с които запазихме част от него“, каза още Димитров.

В Кранево, по думите му, по-голямата част от хотелите вече привършват с ремонтите и до края на месеца ще бъдат готови поетапно да отварят. Според браншовиците трябва да се даде знак на потенциалните туристи, че готовност за работа има и мерките, които се вземат в хотелите, са много сериозни. Голяма част от персонала е или преболедувал, или ваксиниран, посочи още Димитров.

Според него предстоящият сезон ще бъде труден. На летище Варна има отказани около 450 полета, което не е добра индикация. Необходимо е бързо решение от страна на ЕС за т.н. зелени коридори за туристи.

c