Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Бракониерски улов на раци и риба е засечен на Дуранкулашкото езеро

След наблюдение по бреговете на езеро Дуранкулак, инспектори на Сектор “Рибарство и контрол” Варна са забелязали лодка с едно лице на борда, която се отправя към брега на езерото, съобщават от ИАРА. В хода на проверката на борда на лодката са установени мрежи с улов в тях на езерни раци и риба.

На нарушителя е съставен акт за нарушаване разпоредбите на Закона за рибарството и аквакултурите. Уловът е дарен на зоопарка във Варна. Уредите и средствата, с които е извършено деянието, са иззети.

Акцията е част от съвместна проверка със служители на Гранична полиция, извършена на 9 април. Тогава със съмнение за превоз на незаконен улов е спрян и лек автомобил. При извършената проверка е установено, че шофьорът превозва касетки с мрежи, езерни раци и риба от вида червеноперка. Превозното средство не е лицензирано за превоз на риба и други водни организми, а за превозваната риба липсват документи, установяващи произхода й. На превозвача е съставен акт за извършеното административно нарушение. Мрежите са иззети, а уловът е дарен на варненския зоопарк.

c