Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Сакура радва с розово великолепие в центъра на Добрич

Приказно красивите цветове на дървото пред централната поща, непосредствено до паметника на Св. Св. Кирил и Методий карат много добричлии и гости на града да се спират, за да им се насладят. Други пък идват специално, за да си направят снимки на фона на розовото великолепие на японската вишна.  

Японското наименование на вишневото дърво „сакура“ се свързва с исторически факти и легенди като интерпретация на думата „сакуя“ (цъфтеж, цъфтене). Плодовете му не са ядливи, за разлика от останалите разновидности на вишни и череши, което говори за единствената предопределеност на цветовете – да бъдат красиви и то за кратко.

Цветовете, известни с пленителна красота и великолепие от нежно преливащи бялорозови багри, привличат погледа на всички. Това дърво се е превърнало в символ на Япония, а вишневият цвят се смята за национално цвете.

„Сакура“ е национална гордост за японската нация поради факта, че е различно от всички други видове по света. Срещани почти навсякъде, цветовете на японската вишна заливат с неповторим разкош и тържественост паркове, улици, градини, брегове, реки и планински райони.

Цъфтежът на дървото варира от края на март до началото на май за отделните части на Япония и символично ознаменува настъпването на пролетта и сезонът на оризовите насаждения. Твърди се, че който веднъж е зърнал красотата на цветовете, никога не би могъл да ги забрави.

Дървото на пл. “Свобода“ е с т.нар. плачеща форма, с провисващи надолу клонки. Такова дърво има и в градския парк “Свети Георги”, недалеч от “Дървения град”. В парка има и японски вишни със стандартна корона.

c