Вторник, 30 април 2024

30.04.2024

Последвайте ни

С "Реликви от Априлската епопея" ДКИ „Двореца“ в Балчик открива културния сезон

Част от експозицията на Исторически музей Панагюрище

Творческият сезон в държавния културен институт „Двореца“ в Балчик ще бъде открит с изложба "Реликви от Априлската епопея". Тя представя експонати, оригинали, от Историческия музей в Панагюрище.

Тази година сме посветили част от културните събития на Панагюрище, каза пред Про Нюз Добрич директорът на културния център Жени Михайлова.

Изложбата "Реликви от Априлската епопея" е уникална по рода си. С нея представяме оригинали на много оръжия, които са били снаряжението на четници от Априлското въстание.

Сред реликвите от величавата Априлска епопея са главното знаме на Панагюрските въстаници, шито от Райна Княгиня, оригинални оръжия и лични вещи на участниците в Априлската епопея.

Ще бъдат показани и експонати-светини от 1876 г. от Стрелча,  Батак, Брацигово, Перущица и Клисура. Експозицията отразява подготовката, избухването и потушаването на въстанието в Панагюрище. Акценти в изложбата са оригиналното знаме на Райна Княгиня, знаме номер 12 на Банската чета и златното лъвче на Георги Нейчев. Посетителите ще могат да видят лични вещи на Райна Попгеоргиева и на поп Груйо Бански, както и огнестрелно и хладно оръжие, калъпи за леене на куршуми, запазени като реликви в музея. Показани са документи, медали и грамоти на поборници, участвали в Априлската епопея.

Панагюрското златно съкровище е акцент в културния афиш на „Двореца“ в Балчик

Посетителите ще могат да видят ятагани, ножове, гранати, картечни гранати, оригинална женска носия, калъпи за леене на куршум, метална въстаническа паласка, както и други артефакти от това време, кремъчна пушка със седефена украса.

Уникалните пушки, пищови, револвери и ръчно изработени от въстаниците оръжия от сечива ще бъдат представени в Каменна зала на Двореца от 20 април до 20 юни 2021г. Заявиха желание да дойдат и патриотична група от град Дулово, която участва в откриването на изложби и въстановки. Ще представят автентични народни песни.

През тази година ДКИ „Двореца“ ще е домакин на няколко големи събития, свързани с Панагюрище.

Акцент в културния афиш на държавния институт „Двореца“ в Балчик тази година е Панагюрското златно съкровище. Експонатите, които дълги години бяха излагани в музеи в чужбина, ще заблестят в Каменната зала на архитектурно-парковия комплекс през август.

През октомври в залите на културния център в Балчик ще гостува изложба с картини от фонда на Панагюрския музей - живописното платно „Райна Княгиня везе“ на художника Петър Георгиев, „Портрет на Павел Бобеков“ от Иван Христов и гравюрата „Първата Пушка“ на Веселин Стайков. Ще могат да се видят и творби на Иван Мърквичка, Явашев и др.

c