Балчик Водещи новини - дясно Култура

Панагюрското златно съкровище е акцент в културния афиш на „Двореца“ в Балчик

Акцент в културния афиш на държавния институт „Двореца“ в Балчик тази година е Панагюрското златно съкровище, съобщи за Про Нюз Добрич директорът Жени Михайлова.

Експонатите, които дълги години бяха излагани в музеи в чужбина, ще заблестят в Каменната зала на архитектурно-парковия комплекс през август.

Друга изложба ще представи колекция от оръжейни експонати от времето на Освободителната руско-турска война.

Над 50 са събитията в културния календар на „Двореца“ за 2021 година.  Сред първите прояви  е международният пленер “Художници, Балчик, Любов”, който ще събере творците на морския бряг за двадесетото си издание тази пролет. Международният хоров фестивал “Черноморски звуци”, международният студентски форум на късометражното кино “Ранно пиле”, международният фестивал на младите в изкуството “Виа Понтика”, “Мюзик кампус Балчик” също ще открият сцени в “Двореца”, доопълни Жени Михайлова.
Предвидени са майсторски класове на Джон Смит, концертмайстор и диригент на Кралската филхармония в Лондон. Публиката ще се радва отново на музикално оперни концерти на открито. Ще бъдат поставени операта „Трите вещици“ с Орлин Горанов, спектаклите Фламенго “Кармен”, “Вълшебната флейта”, “Цар Лъв”, “Сътворението на света”.

Популярни актьори, сред които Владимир Пенев и Явор Бахаров ще четат поезия сред красотите на архитектурно-парковия комплекс. Етно танцов фестивал, който започна миналата година с украински и руски формации, ще се проведе на открито в края на август и началото на септември.

Тази година се очаква да се проведе отложената от 2020 година конференция по проекта „От античността към модерното изкуство“, в който участват партньори от България, Румъния и Чехия.  

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *