Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Албена Симеонова, Демократична България: Приоритетът ми са хората на Добруджа

Албена Симеонова е един от шестимата нови народни представители от област Добрич. Тя влиза в 45-ото Народно събрание от листата на „Демократична България“, самата тя е представител на един от коалиционните партньори „Зелено движение“.

Ден след като ЦИК обяви със свое решение разпределението на мандатите, според което Демократична България получи един от шестте мандата в област Добрич, се срещаме с Албена Симеонова на фермерския пазар в Добрич. Там тя предлага продукцията, произведена в нейната ферма.

Новият депутат е предприемач в сферата на биологичното земеделие, потомствен лозар и дългогодишен производител на вино. Председател е на най-голямата в България браншова организация на биоземеделци – „Биопродукти“. Завършила е Биологическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”, специализирала е в САЩ. Член е на Националния съвет на „Зелено движение“.

Земеделието е най-субсидираният отрасъл в Европейския съюз. След години на прахосване на парите на европейските данъкоплатци към едри земеделци, които нямат практическа нужда от финансиране, секторът има нужда от спешна и радикална реформа. Според Албена трябва да бъдат подпомагани малките стопанства, които произвеждат висококачествени и здравословни храни с висока добавена стойност.

Важно е какво слагаме на трапезата, с какво храним децата си и как опазваме околната среда и биоразнообразието. Това ще гарантира диверсификацията на българското земеделие – животновъдство, овощарство, зеленчукопроизводство, биопродукти, пчеларство, твърди Албена Симеонова, която е носител е на национални и международни екологични награди.

На изборите на 4 април Демократична България получи в област Добрич 3 929 гласа, което е 5,52 % от вота в многомандатния район. Затова първият въпрос беше дали е доволна от получения резултат от коалицията. „Ако питате мен лично дали съм доволна от резултата в област Добрич, няма как да си изкривя душата. Разбира се, че съм доволна. Но, по-доволни са моите колеги, моите приятели от коалиция Демократична България, която е обединение - Зелено движение, Да България и Демократи за силна България. За пръв път постигаме такъв резултат. Особено за район като Добруджа“, каза Албена Симеонова.

Казва, че най-голямото богатство на коалицията „Демократична България“ са кандидатите, представители на различните общини в областта - Добрич, на Балчик, Каварна, Шабла, Тервел, Генерал Тошево, Крушари. „От тях успях да се запозная с проблемите, които не ми бяха ясни. Направих много срещи с  неправителствени организации като „Дишай, Добруджа!“ и други, които се занимават с природозащитна или със социална дейност. От там ми стана ясно защо има такава коалиция „Дишай, Добруджа!“, защото съм мислила, че Добруджа няма проблеми с въздуха, а се оказва, че има сметище, което непрекъснато се пали и създава проблеми с чистотата на атмосферния въздух край Добрич. Запознах се с хора край морето, с които говорихме за лова, за застрояването на териториите, за ерозията на бреговете, за липсата на адекватен път от Дуранкулак до Варна, за това, че на входа на България се получава тапа и ще е необходима по-сериозна организация на движението. Много важно е и изграждането на скоростна отсечка между Добрич и Варна. Защото голяма част от хората в Добрич работят във Варна. Компаниите търгуват с Варна, а придвижването до там, което е малко над 40 км става за час и отгоре. В момента големите хотели са празни, а къщите за гости са пълни. Това, което трябва да направим, е  да подпомогнем развитието на дребния туризъм.

Ние трябва да бъдем в услуга на хората от Добрич и областта. Все по-често трябва да се чува, че Добрич съществува. Ние много говорим за северозапада, който е западнал. А всъщност на Добрич, Силистра, Разград тотално не се обръща внимание. Така че, проблемите са много“, сподели Албена Симеонова.

Според нея вече трябва да се говори за протекционизъм на българското производство, макар да смята, че думата не е много коректна. „Ако искаме да имаме  диверсификация, да се запазят производителите на плодове, зеленчуци, оранжерийно производство, биологични производители като мен, трябва да обърнем сериозно внимание на тези хора. От Гърция ябълките идват на по-ниска цена, защото тяхната субсидия т.е. директните плащания са много по-високи от нашите. Така че ще трябва да се води люта борба, без значение дали в парламента или извън него, защото не знаем колко ще просъществува този парламент, но това е една политика, която ние задължително трябва да водим“.

Симеонова е ангажирана и с европейска кампания „Да спасим пчелите и дивите опрашители и малките фермери!“  Тя е за забрана на всички пестициди, които унищожават пчелите.  Защото това не е само бизнес, това е храната ни, бъдещето и здравето на децата ни, категорична е тя.

Казва, че приоритетът й в момента са хората на Добруджа. „Започвам със срещите на различни места. Вчера се чухме с лекари, които бяха в нашата листа, разговаряхме за проблемите на болницата, разговаряхме за социалния фактор в община Добрич и Добричка. И развитието на този район. Аз започвам да подреждам приоритетите от следващата седмица. Те наистина са много. Така че срещата ще бъде по браншове, по сектори, с всички останали колеги Аз не се чувствам избрана само аз, а всички мои колеги, които са лекари, собственици на малък бизнес, природозащитници, занимават се с туризъм“.

На въпрос каква е прогнозата й за бъдещите парламент и правителство Албена Симеонова заяви, че лидерите на формациите в Народното събрание ще направят съответните преговори, но индикациите, които идват от групата на „Има такъв народ“ са, че имат воля за развитие, да се запази колкото е възможно по-дълго този парламент. Аз ще направя всичко възможно, за да се случи това, каза тя.

Албена поздрави останалите народни представители, избрани от област Добрич.

Обясни, че като председател на българска асоциация „Биопродукти“ е имала срещи с д-р Хасан Адемов, в качеството му на председател на парламентарната комисия по социална политика. Разговаряла съм с д-р Адемов за включване на биопродуктите в детските храни, в храните в социалните домове, винаги сме имали ползотворни разговори. С г-жа Сачева още през декември направихме една среща – тя в качеството си на министър на труда, относно заетостта в земеделието.

Албена Симеонова счита, че ще имат добра колаборация с всички народни представители от Осми многомандатен избирателен район.

„Трябва да бъдем позитивни. Не искам да завършваме кампанията или да започваме нова кампания с нападки, агресия, не ми е присъщо и не е редно“, каза тя.

c