Бизнес Водещи новини - дясно Общество Храна и напитки

Тръгват засилени проверки преди Великден и Гергьовден

От 7 април започват засилени проверки на обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси, във връзка с предстоящите официални празници (Великден и Гергьовден). Това предупредиха от Българска агенция по безопасност на храните /БАБХ/.

Засилен контрол от страна на инспекторите ще се осъществява в периода до 7 май включително. От БАБХ уверяват, че се контролира производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни – агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци, в това число и предлаганата боя за великденските яйца. Ще се следи за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, за коректното етикетиране и маркировка.

По отношение на предлагането на трупно агнешко месо ще се контролира наличието и цветът на здравната маркировка (син цвят – месото е с произход България, червен цвят – с произход, различен от българския, в съответствие със Заповед № РД 11-631/25.03.2019 г.), а също така и дали търговците предоставят на видно място информация за страната на произход на месото.

Инспекторите ще следят строго начина на съхранение, етикетирането и маркирането на яйцата. Ще се вземат проби за лабораторно изпитване от яйцата с произход ЕС и трети страни.

За приемане на сигнали за нарушения, по време на официалните празнични дни (от 30.04.2021 г. до 03.05.2021 г. вкл., на почивния 04.05.2021 г. и на Гергьовден – 06.05.2021 г.), ще бъдат осигурени дежурни инспектори във всички ОДБХ.

От БАБХ отново напомнят, че сигнали за нередности приема на Горещия телефон – 0700 122 99 и през онлайн формата на сайта.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *