Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

7047 жители на община Тервел дадоха своя вот, вижте как гласуваха

На изборите в неделя до избирателните секции отидоха 7 047 граждани на община Тервел, съобщават от местната администрация. Те гласуваха в 31 секции в населените места, една секция в Дома за стари хора /ДСХ/ и една подвижна секция за хора под карантина. В ДСХ гласуваха 27 души. Карантинираните граждани, дали своя вот в подвижната секционна комисия, са 26.

В град Тервел гласуваха 2465 души, а в селата – 4529 души. От Общината припомнят, че гласувалите на последните местни избори жители на общината са били 8444 души. Тенденцията за по-слаб интерес към парламентарните избори в сравнение с местния вот се запазва и на тези избори, допълват от там.

По отношение на предпочитанията на гласоподавателите:

  • за ГЕРБ-СДС гласуваха 2871 човека
  • за ДПС – 1419 души
  • за БСП – 726 души
  • Партия „Има такъв народ“ е подкрепена от 514 жители на община Тервел
  • „Изправи се! Мутри вън!“ - от 110 души
  • „Демократична България“ - от 104-ма
  • Формацията, в която участват ПП „Воля“ и НФСБ, е подкрепена от 132 души
  • „Републиканци за България“ – от 387 човека

При „Има такъв народ“ преобладаващата част от гласовете са постъпили в секциите в град Тервел - 295 гласа. В селата привържениците на тази партия са малко на брой, като най-висока  е подкрепата в с.Нова Камена – 30 души и в с.Жегларци – 21 души.

При ГЕРБ-СДС: в седемте секции в град Тервел подкрепата си за тях са дали 860 души. Останалите 2011 гласоподаватели на ГЕРБ-СДС са гласували в селата на общината, Дома за стари хора и подвижната секция.

БСП в Тервел имат 438 гласа подкрепа. В селата на общината, ДСХ и подвижната секционна избирателна комисия са гласували за тази партия общо 288 души.

ДПС в град Тервел имат подкрепа от 142 гласоподаватели. По селата партията е получила 1277 гласа.

Формацията на Мая Манолова има 72 гласа в Тервел и 38 в селата.

Демократична България има 77 гласа подкрепа в град Тервел и 27 в селата.

От общо 109 гласа за ВМРО в общината 61 са в град Тервел.

Воля-НФСБ имат подкрепа от 57 души в Тервел и 75 в селата.

Републиканци за България имат общо 387 гласа, от които 97 са в село Каблешково.

В листите на различни политически формации бяха включени няколко души от Община Тервел. За тях тервелчани имаха възможност да гласуват с преференция. Какви са резултатите?

Най-много преференции (на ниво Област Добрич)  е събрала Нефизе Кадир от с. Зърнево. За нея с преференция са гласували общо 603 души. Нефизе Кадир е от листата на ГЕРБ-СДС. В същата листа бе и общинският съветник Иван Веселинов. Той е събрал 427 преференции в областта.

В листата на БСП беше включен Пламен Желязков. Той има 202 преференции в областта.

В листата на ВМРО бяха включени Пламен Иванов и Милена Иванова. Пламен Иванов има 30 преференции, а Милена Иванова – 19. Всички преференции се отчитат на ниво област.

Дезинфекционните материали бяха раздадени на отговорниците за устройването на секциите на 2 април. Изборните книжа и машините за гласуване бяха по секциите на 3 април. В края на изборния ден всички секционни комисии предадоха материали и техника в Община Тервел. Протоколите от избора бяха представени в РИК в Добрич. Обработването им приключи в деня след избора.

c