Без категория Водещи новини Здраве

Със заповед на директора на РЗИ-Добрич се увеличават леглата за болни от Covid-19

Считано от 4 април т.г., лечебните заведения в областта трябва да разполагат със 159 легла за лечение на заболели от коронавирус, от които 8 в интензивен сектор и четири легла за изолация на пациенти със съмнение за COVID-19 в специализирани болници за рехабилитация

Считано от 4 април 2021 г., когато влиза в сила заповед на директора на Регионална здравна инспекция Добрич, на територията на област Добрич са увеличени леглата за лечение на пациенти с коронавирус. Повишението на броя легла в лечебните заведения е на основание Закона за здравето и заповеди на министъра на здравеопазването във връзка с високия брой пациенти, имащи нужда от лекарско наблюдение в болнична среда.

Както Про Нюз Добрич още вчера съобщи Второ вътрешно отделение на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич се преструктурира и става ковид. Дейността му се преразпределя между Първо вътрешно отделение и Кардиологично отделение. С промяната леглата за ковид болни се увеличават с 25 и стават общо 105.

Второ вътрешно отделение на МБАЛ-Добрич става ковид с 25 легла

Първото увеличение на легла за пациенти с коронавирус бе в края на март, каза д-р Светла Ангелова – директор на РЗИ Добрич. Заради ръста на заболели се наложи да се увеличи броят на леглата за лица с коронавирус в сектора към Второ вътрешно отделение по Вътрешни болести от 60 на 80, поясни д-р Ангелова и допълни, че със сащата заповед от 29.03.21 г. са били увеличени на 8 и леглата в Отделението по анестезия и интензивно лечение. В МБАЛ Балчик леглата за ковид-пациенти са 18, толкова са и в Държавна психиатрична болница в Карвуна. В Центъра за психично здраве „П. Станчев“ в Добрич са 10. По две легла трябва да има в заведенията от специализираната болнична помощ на територията на областта – специализирана болница за рехабилитация „Тузлата“ и СБР „Медика Албена“.

Продължаващият ръст на заболяемост  растящият брой пациенти, имащи нужда от лекарско наблюдение в лечебно заведение е наложило ново увеличение на леглата за лица с основна или с прудружаваща инфекция със SARS-CoV-2.

Новата заповед на директора на РЗИ е от 02.04.21 г., като влиза в сила от 04.04.21 г. В нея се указва, че МБАЛ Добрич трябва да има задължителен брой 105 легла в COVID-сектора към Второ вътрешно отделение по Вътрешни болести, от които 80 легла, базирани в COVID-сектора на Второ вътрешно отделение и 25 легла, базирани в Отделението по Инфекциозни болести в Терапевтичния корпус. В Реанимационния сектор са определени 8 легла за интензивно лечение. Запазва се броят легла в другите лечебни заведения – МБАЛ Балчик – 18, ДПБ в Карвуна – 18, и 10 в ЦПЗ „П. Станчев“. Запазва се и броят на леглата за изолация на пациенти със съмнения за коронавирус в заведения от специализираната болнична помощ в областта – СБР „Тузлата“ – 2, и СБР „Медика Албена“ – 2.

В документа още директорът на РЗИ определя МБАЛ Добрич да поддържа готовност за оказване на медицинска помощ през периода на извънредната епидемична обстановка чрез осигуряване на над 50 % от легловия си капацитет за хоспитализация на пациенти с коронавирусна инфекция, при условията на безотказен достъп до медицинска помощ и хоспитализация. Все още важи забраната за планови дейности в лечебните заведения.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *