Водещи новини - дясно Крими

Хванатият с детско порно лекар от Добрич се размина с 3000 лева глоба

3000 лева глоба ще плати лекар, обвинен от Районна прокуратура – Добрич за държане на порнографски материали

Районният съд в Добрич наложи административно наказание „глоба“ в размер на 3000 лева на 52-годишният А.П., предаден на съд от Районната прокуратура в града за това, че е държал порнографски материали, за създаването на които са използвани лица, които изглеждат ненавършили 18 години, съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна.

По време на извършен мониторинг със специализирани  софтуерни програми, чрез които се осъществява постоянен контрол на различни мрежи, използвани от потребители от цял свят за обмяна на файлове, е бил засечен потребител от българското интернет пространство, който разпространявал файлове, разпознати от базата данни като детска сексуална експлоатация. С оглед установеното, през май 2020 година било образувано досъдебно производство.

В хода на разследването станало ясно, че извършител на противозаконните действия е 52-годишният лекар-специализант в „Хирургичното отделение“ при МБАЛ- Добрич. В паметта на три преносими компютъра, собственост на доктора, са намерени общо 8456 броя фото и видео файлове, които били квалифицирани като порнографски материали, за създаването на които били използвани лица, които изглеждали като ненавършили 18 години.

Припомняме, че през юни миналата година голям архив с детско порно бе открит в компютрите на хирурга в МБАЛ – Добрич д-р Артур Полшиков, който беше арестуван в Добрич при акция на ГДБОП.

Хирургът, за когото стана ясно, че е разпространявал детско порно при нощни дежурства в болницата в Добрич, е бил изтеглил на компютъра н лечебното заведение изтеглил 1.21 терабайта а е разпространил 16 терабайта. Според запознати със случая, руснакът бил част от мрежа в цял свят. Софтуера, който ползвали, за да изтеглят детско порно, бил така направен, че, когато изтеглиш и ти се запише на компютъра, започваш автоматично да го разпространяваш. Така компютърът ти се превръща в своеобразен сървър излъчвател към други любители, разкриха тогава пред Про Нюз Добрич специалисти. Затова разследващите смятаха, че, хирургът не е продавал детското порно, а го е разпространявал на другарска основа към другите любители на видеа с малки момиченца по цял свят.

Лекарят, който е с двойно гражданство, е от девет години в България. Районната прокуратура в Добрич му е наложила забрана да напуска страната. Той бе пуснат от ареста срещу парична гаранция в размер на 1000 лева. Малко след това лекарят се върна на работа в болницата.   

От прокуратурата съобщават, че предвид  наказанието, което законът предвижда за описаното по-горе престъпление, „лишаване от свобода“ до една година и глоба до две хиляди лева, чистото съдебно минало на обвиняемия и факта, че с деянието не са причинени имуществени вреди, Районната прокуратура в Добрич е внесла в съда предложение за прилагане разпоредбата на чл. 78а от НК за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *