Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

„Има такъв народ“ представи в Добрич програмата си в сектор „Здравеопазване“

За партията здравеопазването е проблем номер едно, стана ясно при представянето на политиката в сектора от експертите на „Има такъв народ“

Програмата си в сектор „Здравеопазване“ представи пред медици от Добрич и областта партия „Има такъв народ“.

Дилян Господинов

Участваха областният координатор на партията Дилян Господинов, водач на листата в Добрич, както и най-младият и най-опитният от експертите на „Има такъв народ“ в областта на здравеопазването. Д-р Ивайло Христов е хирург, специализирал в Падуа, Италия. Бил е изпълнителен директор на „Албена Медика“. В момента работи като лекар, консултант на фирма в областта на здравния туризъм, както и на три лечебни заведения. Д-р Едвин Васви, лекар-специализант по неврохирургия в болница във Варна.

За партия „Има такъв народ“ здравеопазването е проблем номер едно, подчерта Дилян Господинов.

Сега имаме система, която не работи. Нито пациентите са доволни, нито лекарите, подчерта д-р Христов. Посочи, че 1.2-1.4 млрд. лева от обществения ресурс за здравеопазване отива за заплати на мениджърите на държавните фирми. И това е на фона на 4.7 млрд. лева бюджет за здравеопазване за м.г. Освен това сумата, която гражданите доплащат от джоба си, за да бъдат лекувани, се е увеличила двойно и вече е 4 млрд. лв, каза д-р Христов.

„В рамките на сегашните закони не може да се осъществи никаква реформа. Затова отиваме на радикалния вариант – приемане на нов закон за лечебните заведения и промяна на сегашния модел на здравеопазване. Говорим за обществени лечебни заведения, които няма да бъдат регистрирани по Търговския закон, няма да имат право да формират търговска печалба. Обществените средства трябва да отиват за лечение на пациента и заплати на персонала, а не за заплати на 40-50 човека. Отиваме към демонополизация на здравната каса, доброволни каси, както и към създаване на електронно досие на пациента“, посочи експертът.

Д-р Ивайло Христов

Програмата на „Има такъв народ“ предвижда също промяна в текущия модел на финансиране на здравните услуги. Спиране на нерегламентираните плащания в здравеопазването – за лекарства, протези и други такива. „Надявам се, че по този начин ще се увеличи доверието в лекарите и здравната система и ще можем да приложим следващите мерки. Настояваме за преустановяване на нелоялната конкуренция, както и на корупцията по всички лечебни, административни и управленски нива в системата на здравеопазването.  Спешни мерки за промяна в правилата за работа на Националната здравноосигурителна каса. Създаване на звено за контрол, което да е независим от Министерството на здравеопазването орган“, каза още д-р Христов.

По думите му основната идея в програмата на „Има такъв народ“ е формиране на обществено лечебно заведение.

„България е на второ място в Европа по брой на леглата. Има огромна диспропорция на фона на 53 000 легла, което е по 7.5 легла на хиляда души население. Това говори, че системата работи неефективно в частта си за доболнична помощ, тъй като бюджетът е основно за болничната помощ“, подчерта той.

Беше категоричен, че не се предвижда закриване на болници. Ние си поставяме за цел създаване на ефективно работеща доболнична (амбулаторна помощ) и общодържавна система за профилактика на социалнозначимите за България заболявания.

Има идея чрез децентрализация на бюджета общините да получават допълнителни средства за здравеопазване, така както сега за образование. И те да бъдат съобразени не само с броя на жителите, но и населените места, отдалеченост и демографската характеристика на населението. С тези пари общините ще могат да доплащат стимули, ако имат нужда от специалисти.

Предвижда се премахване на клиничните пътеки и приемане на диагностично свързани групи за извършена медицинска дейност. По този начин може реално пациентът с едно влизане в болницата да се решават комплексно проблемите, а не на парче.

Програмата на „Има такъв народ“ предвижда също създаване на ефективна национална система за осигуряване на спешна помощ с включено авиационно звено. Промяна в модела на оказване на дентална помощ.

Осигуряване на адекватен брой медицински кадри и повишаване на доверието в системата. Добри условия за кариерно развитие в сферата на здравеопазването, са други елементи от програмата на „Има такъв народ“. Ситуацията с кадрите е такава, че през следващите десет години каквото и да предприемем, ние не можем да постигнем успех, особено при лекарите. Обсъждаме възможността да се подпомогне „вноса“ на лекари, примерно от българските диаспори. Защо не, вместо футболисти, да не се  трансферират лекари, а  ако трябва и медицински сестри. Общините пък ще имат средства, с които да предоставят стимули, каза д-р Христов.

Проблемите, които среща всеки студент по медицина и специализант, представи пред присъстващите Д-р Едвин Васви. По думите му при клиничните специалности практическото обучение почти липсва. В края на своето обучение всеки лекар и стажант лекар в продължение на 6-8 месеца. Тези хора не са доволни от обучението, което получават. Трябва да бъдат стимулирани финансово, за да видят, че има перспектива да останат в България, да видят, че ма смисъл да работят тук. Да бъде променена системата, по която се финансират специализантите, за да могат болниците да наемат млади лекари. Финансови стимули за менторите на младите лекари.

За по-добра комуникация с обратна връзка между лекар и пациент и достигане на европейски стандарти за добра медицинска практика ще работи „Има такъв народ“. Залага се на приоритетна държавна политика за контрол на рискови фактори като тютюнопушене, алкохол, наднормено тегло и ниска физическа култура. Скрининг за рак на шийката на матката, дебелото черво, гърдата и простатата.

Срещата продължи с дискусия и предложения отстрана на присъстващите медици от област Добрич.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

c