Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

26 март - Световен ден за осведомяване на хората за епилепсията

26 март е Световният ден за осведомяване на хората за епилепсията. Той се нарича още Ден на лилавото. Посланието е на този ден всеки да облече нещо лилаво в знак на съпричастност с хората, боледуващи от епилепсия.

Според данни "Лилавият ден" идва от едно малко момиченце от Канада. Детето решило да не се срамува повече от болестта си и е казало в училище "Обявявам този ден за Лилав Ден и на този ден ще ви разказвам какво е епилепсия".

Епилепсията е едно от най-разпространените неврологични заболявания, характеризиращо се с повтарящи се, от нищо непредизвикани епилептични припадъци. Днес един на всеки сто души в света е болен от епилепсия.

В повечето случаи причината е неизвестна, въпреки че някои хора развиват епилепсия вследствие на претърпяна мозъчна травма, инсулт, рак на мозъка, злоупотреба с алкохол и наркотични вещества и други. Епилептичните пристъпи са резултат от прекомерна и анормална активност на кортикалните неврони в мозъка. При диагностицирането обикновено се цели изключване на други проблеми, които могат да причиняват подобни симптоми (като например синкоп), както и да се установи дали има наличие на преки причини

Епилепсията не може да се излекува, но при 70% от случаите пристъпите може да се контролират с лекарства. В много страни по света на хората, страдащи от епилепсия, правото да шофират се ограничава или отнема, особено през активните периоди на пристъпи, но повечето от хората с епилепсия успяват да си възвърнат правото на шофиране след определен период на затишие от пристъпи.

След промяна в европейското законодателство, в България бяха въведени нови правила и страдащите от епилепсия могат да управляват МПС при определени условия. Основното изискване е да не са получавали пристъп поне в рамките на една година и да могат да докажат това с документ от лекар.

c