Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Трета вълна: Ваксинираните медици у нас се заразяват, но не боледуват

Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на Национални оперативен щаб.

Третата вълна по нищо не прилича на втората вълна. Цели фамилии са заразени", информира министъртът на здравеопазването Костадин Ангелов. Натискът в болниците е по-висок от този на втората вълна. Болниците са подготвени и оборудвани за COVID пациенти.

71 години е средната възраст на починалите. Медиците сега които са ваксинирани не се разболяват и не боледуват. Именно с това ние осигурихме третата вълна да нямаме недостиг на медицински персонал и да съхраним работещите в лечебните заведения, съобщи министър Ангелов.

„На шесто място сме по заразени в ЕС и Европейското икономическо пространство и второ място на Балканския полуостров. Към момента за тези 2 седмици пред нас са Естония, Чехия, Унгария, Малта и Полша. Ако позволим грубо неспазване на мерките, ние имаме възможност да удвоим два пъти и половина на заразените и починалите. Макар и рано има тенденция на постепенно задържане на цифрите”, заяви доц. Ангел Кунчев.

По отношение на смъртността достигнахме 20 на 100 000, което ни отрежда четвърто място в ЕС и първо място на Балканския полуостров, уточни Кунчев.

С най-висока заболеваемост са областите - Бургас, Силистра, София, Враца и Плевен. Най-малко болни има в Търговище, Разград, Кърджали, Видин и Пазарджик.

c