Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Морски клуб Балчик започва активния състезателен сезон на 8 април във Варна, готви се за Европейското

Ветроходците от Морски клуб Балчик започват активния състезателен сезон с участие в първия за годината турнир – това е Ветроходната регата Бриз Пролет, която ще се проведе от 8 до 11 април във Варна.

„За щастие, ние не сме ограничени от новите мерки и тренираме активно. Върнахме се в морето в началото на март, след като през януари и февруари имахме само кондиционни тренировки и плуване.  Отиваме във Варна за медали“, сподели за Про Нюз Добрич председателят на клуба Александър Славчев. Следва състезание в Несебър от 16 до 18 април и в Бургас от 30 април до 2 май.

Представителният отбор на Морски клуб Балчик включва 16 ветроходци на възраст от 9 до 22 години - 6 момичета и 10 момчета. Иначе в клуба тренират 54 деца.   

„Миналата година беше най-успешната в новата история на клуба. Имаме 50 медала, спечелени във всички състезания, имаме републикански шампиони, сребърни и бронзови медалисти. Балчишката ветроходна седмица през октомври 2020 г. беше голям успех за нас, с участието на 150 ветроходци. Имахме запитвания за участие от Румъния и Украйна, но заради пандемията състезателите не успяха да пристигнат. Надяваме се тази година в Седмицата да има и международно участие“, каза Славчев.

Най-престижното състезание за тази година е Европейско първенство по ветроходство в олимпийския клас Лазер, което ще се проведе във Варна от 15 до 22 май. За първи път проява от такъв мащаб се провежда в България. Първенството е открито и се очакват състезатели от цял свят – заявки за участие до момента са подали 230 ветроходци от над 60 държави.

Морски клуб Балчик ще има трима участници в Европейското – това са Мирела Димитрова, Андриана Николаева и Мартин Пенев.  

c