Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Иновативен туристически център ще изгради софийски инвеститор край с. Крапец

Център за иновативен туризъм и релаксация има намерение да изгради край шабленското село Крапец софийското дружество "Ламбаджиев стандарт" ООД. Информация за преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС на инвестиционното предложение е публикувана в сайта на Община Шабла.

Предвижда се центърът да бъде изграден в нива с площ от 2 000 кв. м в местността "Казашки лозя" край Крапец. От цялата площ на имота ще бъдат засегнати до 200 кв. м, в които се планира да бъде разположена сезонната база. Върху дървена платформа ще се поставят бунгала от сглобяем тип, които в началото на летния сезон ще се монтират и в края на есента ще бъдат разглобявани и прибирани за съхранение на територията на община Шабла.

Мотивът за избор на този вид "строителство" е целта на идеята: гостуващите да се чувстват възможно най-близо до природата, посочва инвеститорът. Дървените бунгала ще се използват само за спални помещения, те няма да бъдат присъединени към водопроводната, електропреносната и канализационната мрежи. В отделна постройка ще се осигури кухня с трапезария и удобствата на ежедневието, като само тя ще бъде присъединена към съответните мрежи. Предвидено е поставяне на отделни кабинки, в които ще бъдат монтирани душове.

"В модерния смисъл на думата "център" би следвало да бъде масивна постройка, в която да се предоставят различни услуги "под покрив" - пише в инвестиционното предложение. - Целта на настоящия Център за иновативен туризъм и релаксация е точно обратната - предвид характера на изграждане, заобикалящата среда и спокойствието на природата е подходяща платформа, в която да се упражняват медитация, йога, творчество и дейности, свързани с укрепването на психическото и физическо здраве на човека". Посочва се, че доказан метод за този вид занимания е и отглеждането на пчели. Обхватът на това начинание ще е малък - предвидени са евентуално пет кошера, с които гостите да се запознаят с изкуството на пчеларството и да се доближат още повече до природата.

При проектирането и изграждането на комплекса ще бъдат използвани само естествени материали - дърво и текстил, няма да има никакъв бетон. Наличната в имота овощна градина също ще бъде използвана като база за упражнения и релаксация.

Философията, залегнала в изграждането на комплекса, е нулева емисия на вредни вещества и отпадъци. Центърът за иновативен туризъм и релаксация ще бъде адресиран към гости с ценностна система, насочена към опазване на природната среда и здравословен начин на живот.

c