Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Хоровият фестивал „Черноморски звуци“ в Балчик предлага тази година три възможности за участие

Във фейсбук страницата на Община Балчик вече се завъртя промоционалният видео клип за юбилейното десето издание на Международния хоров фестивал „Черноморски звуци“. То ще проведе от 2 до 6 юни.

Участниците тази година имат три възможности – да дойдат в Балчик, да се включат директно от техния град  и да изпълнят до 3 от най-добре представящите ги творби или да изпратят видео с 1 до 3 от най-емблематичните им изпълнения. „Споделете с приятелите си, че могат да ви гледат онлайн и да гласуват за вас“, казват организаторите.

Крайният срок за изпращане на видео записите е 10 април 2021. г.

Организатори на фестивала са Община Балчик, Сдружение „Музикален свят – Балчик, Смесен хор „Черноморски звуци“ и НЧ „Паисий Хилендарски“

Артистичният директор Валентина Георгиева припомня във видео клипа, че през 2011 година в събитието са участвали 8 хорови състава, с всяка година участниците се увеличаваха, а днес спокойно може да се каже, че „Черноморски звуци“ е утвърдено име в цяла Европа. Словенският композитор Амброж Чопи, автор на текста и химна на фестивала, посочва, че е уникална възможността композиторите да представят своите произведения пред хорове чрез творческите ателиета, които се провеждат в рамките на събитието.

c