Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Предупреждават за повишена опасност от пожари в горските масиви на област Добрич

Експертите на СИДП отчитат, че заради засушаването през последните няколко години нараства броя на пролетните пожари, а в годините без валежи - и на зимните. От ръководството на Държавното дружество уверяват, че е създадена организация за повишен контрол и незабавни действия по ограничаване и потушаване на евентуални пожари, като се очаква на много места пожароопасният сезон да бъде обявен още през април.

Един пожар е регистриран от началото на годината до момента на територията на СИДП. На 25 февруари е получен сигнал за пожар в борова гора в ДЛС-Черни Лом. Засегнати са 8 декара, като материални щети няма. Пожарът е бил низов. Още десет сигнала за пожари в близост до горски територии са получени на национален телефон 112 за първите месеци на 2021 година.

От СИДП припомнят, че съгласно Закона за опазване на земеделските земи, изгарянето на стърнища и други растителни отпадъци е забранено. Забрана има и за паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние, по-малко от 100 метра от границите на горските територии, а съгласно Закона за лова и опазване на дивеча е забранено паленето на синори, крайпътни ивици и суха растителност.

При пожар или съмнения за нарушение гражданите могат да подават сигнали на телефон 112, за да може дежурните по места да реагират своевременно.

c