Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

19 дела за корупция и 15 за данъчни измами са приключени в Добрич през 2020 г.

19 досъдебни производства за корупция и 15 дела за данъчни престъпления, са приключени от Окръжна прокуратура-Добрич през 2020 година. Това беше отчетено на работно съвещание на административния ръководител на Окръжна прокуратура - Добрич Радослав Бухчев и ръководството на Областна дирекция на МВР в града. На него беше анализирана съвместната работа на двете институции през 2020 година, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Анализираните данни сочат, че продължава тенденцията за намаляване на престъпността в региона. Общият брой на регистрираните през 2020 година престъпления е 1616, като през 2019 година те са били 1858, а през 2018 г. – 2281.

По линия на данъчните и корупционните престъпления, които също са важен акцент в работата на прокуратура и полиция, през изминалата година са приключени 19 досъдебни производства за корупционни престъпления и 15 досъдебни производства за данъчни престъпления.

През 2020 г. на съд са предадени 905 лица, в съда са внесени 859 прокурорски акта, 796 са осъдените с влязла в сила присъда лица.

На работното съвещание беше отчетено повишение на ефективността в основната дейност на МВР и прокуратурата, насочена към разкриване и доказване на извършените престъпления и превенция на престъпността. При анализа беше взет предвид фактът, че работата през 2020 година се извършваше в условия на пандемия, обявено извънредно положение в страната, както и извънредни мерки във връзка с разпространението на Covid-19 в света.

„И през 2021 г. в област Добрич ще продължи съвместната работа на прокуратурата и органите на МВР в насока противодействие и намаляване на битовата престъпност и посегателствата срещу възрастни хора, разкриване и разследване на престъпна дейност с предмет наркотични вещества, противодействие на престъпленията по транспорта,  корупцията, прането на пари, злоупотребите с фондове и имущество на ЕС, данъчни и финансови престъпления и незаконният трафик на хора и наркотици“, каза в заключение Бухчев.

Снимка: Архив, Про Нюз Добрич

c