Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Жълт код: Дъжд, сняг и усилване на вятъра в област Добрич

Предупредителен жълт код - за валежи от дъжд, които през нощта ще преминават в сняг, е в сила за 10 март за област Добрич и за още 21 области на страната. По данни на Националния институт по метеорология и хидрология, в късните часове дъждът на много места ще премине в сняг и до полунощ във вътрешността на областта ще се образува снежна покривка между 2-5 см.

В района на Северното Черноморие ще духа североизточен вятър с пориви до 14-17 м/сек (7 бала по Бофорт). Вълнението на морето ще се усили - до 3-4 бала.

Ето, че Баба Марта за поредна година не изневерява на изградената светска репутация с която се ползва - много енергична и раздаваща от всичко, и от сърце. През идните дни ще има сняг, студен вятър, дъжд, щипещ студ - в ранните часове, но за кратко и слънце през деня.

карта / НИМХ

На 10 март, през целия ден времето ще задържи облачно, ветровито и с валежи от дъжд, а в северозападните райони - от сняг. Ще духа умерен до силен изток-североизточен вятър, който след обяд ще се ориентира от северозапад, в Източна България от север-североизток и с него ще нахлува студен въздух. До вечерта на много места в Северна България и по високите полета на Западна дъждът ще премине в сняг. Ще се образува снежна покривка. В Предбалкана и Лудогорието ще има условия за преспи и навявания. Минимални температури - предимно между минус 2° и 3°. Максимални: от 1° - 3° в Северозападна България, до 10° - 11° в югоизточните райони от страната.

В планините ще бъде облачно, ветровито и с валежи предимно от сняг, под около 1200 метра - от дъжд. Ще духа умерен до силен южен вятър, който след обяд ще се ориентира от запад - северозапад и с него ще нахлува студен въздух. С понижението на температурите границата на снеговалежа ще се понижи. На много места по планинските проходи ще се образуват преспи и навявания. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 2°, на 2000 метра - около минус 3°.

По Черноморието ще бъде облачно и ветровито. Ще духа умерен до силен вятър от изток-североизток. След обяд ще има валежи от дъжд, по-значителни по северното крайбрежие. Максималните температури ще са между 5° и 10°. Вълнението на морето ще е 3 - 4 бала. Температурата на морската вода е 7° - 8°. През нощта срещу четвъртък вятърът ще се ориентира от запад-северозапад.

В Добрич изгревът на 10 март бе точно 06:30 ч., а залезът ще е в 18:08 ч. Продължителността на деня е вече 11 ч. и 37 мин.

четиридневна прогноза за област Добрич - графика/НИМХ

Дежурен синоптик: Христо Христов / НИМХ

c