Водещи новини - дясно Крими Общество

Предупреждават за ало измами по нова “енергийна” схема

Потърпевши граждани са сигнализират за нови схеми за телефонни измами, при които се злоупотребява с името на електроразпределителна компания, съобщиха от ЕНЕРГО-ПРО. Получени са сигнали от клиенти на компанията в област Велико Търново, които са били потърсени от неизвестни лица, обаждащи се от скрит номер.

СХЕМАТА

Измамниците се представят за служители на компанията и уведомяват за скъсана пломба, засечена кражба на ток и предупреждават, че ще изпратят екип, като съответно за „услугата“ изискват пари от клиентите. Друг вид подход, който използват ало престъпниците, е под предлог, че има промяна в датата на отчет – служител на компанията трябва да посети имота и е необходимо той да бъде оставен отключен.

От ЕНЕРГО-ПРО напомнят, че няма практика за телефонни обаждания към своите клиенти – за извършване на услуга, освен в случаите, в които те имат подадено в компанията писмено заявление за услуга по ценоразпис. В тези случаи номерът от служител на компанията никога не е скрит и обикновено обаждането е от националния телефон на електроразпределителното дружество 0700 16161. Заплащането на заявените услуги е възможно единствено в Центровете за обслужване на клиенти на ЕНЕРГО-ПРО.

Компанията никога не изисква оставянето на отключени имоти по време на регулярния отчет от служителите. Графикът за отчитане на ЕРП Север е публикуван на адрес https://erpsever.bg/bg/e-uslugi/grafik-za-otchitane/grafik-za-otchitane-na-bitovi-klienti и изпълнението му не предполага телефонни обаждания на клиентите за осигуряване на достъп.

От ЕНЕРГО-ПРО припомнят, че нееднократно са предупреждавали за различни опити за злоупотреба с името на компанията. От там уточняват, че няма практика за обаждане към клиенти на компанията, с цел събиране или за да обновяване на техните лични данни.

“Никога не е съществувала практика сметките за електроенергия да се събират по адресите и подобни действия са опит за измама.”

Съветваме нашите клиенти, ако получат предложение да заплатят сметката си или услуга на място, както и във всички случаи на съмнение за злоупотреба с името на компанията, незабавно да сигнализират на денонощния телефон 0700 161 61 или да се обърнат към органите на реда, заявиха от ръководството на компанията.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *