Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Делото за добива на газ в област Добрич е отложено, очаква се здравната експертиза

Да бъде пренасрочено делото за добива на природен газ в Добричко, е поискал с писмена молба пълномощникът и процесуален представител на един от гражданите, които участват в делото Иванка Казакова. Мотивът – ангажираност с дело във Върховния касационен съд в София.

Съдът уважи искането на адвокат П.В. и следващото заседание по адм. дело №1060/2018 г. ще се проведе на 26 март 2021 г. от 10.30 ч. в Административен съд – Варна, съобщават от съда.

Ще бъде разгледана здравно-екологичната експертиза и изслушано вещото лице д-р Д.Томов.

 Делото е образувано във връзка с намеренията на „Русгеоком БГ” ЕАД да добиват газ в района на Генерал Тошево. Делото е образувано по жалба на компанията против Решение по ОВОС на Директора на РИОСВ – Варна, с което е отказано осъществяването на инвестиционно предложение за разработване и усвояване на находище „Спасово“ в блок „Добрич“, включващо четири участъка: „Рогозина“, „Чернооково“, „Калина“ и „Рогозина изток“ за проучване и добив на природен газ.

Като заинтересовани лица в делото участват трима граждани – Дона Пикард, Иванка Казакова и Айдън Яйя

На последното заседание, състояло се на 15 януари, Иванка Казакова поиска отвода на съдията Дарина Рачева с мотива, че „води процеса тенденциозно“, а действията й по делото „недвусмислено показват, че е взела страната на инвеститора, което е недопустимо“. Искането за отвод беше подкрепено и от адвокат Петър Николов, който представлява Айдън Яйя.

Съдия Рачева реши, че няма основание за отвода й.

По делото остана да бъде изслушана още само една експертиза – здравно-екологичната. Тя е възложена на д-р Д. Томов от Медицинския университет във Варна. В зала на последното заседание той заяви, че след назначаването му за вещо лице по делото счита, че върху него се оказва натиск, за да не успее той да изпълни задачата си в срок. Тогава съдията даде последна отсрочка д-р Томов да завърши експертизата до 28 февруари.

Тя трябва да бъде разгледана на следващото заседание. Съдът предупреди вещото лице, че това е последен краен срок и при непредоставяне на експертизата, ще бъде глобено и освободено.

c