Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Ученички от ЕГ „Гео Милев” в Добрич с отлични оценки от национален конкурс

Единадесетокласничките от Езикова гимназия „Гео Милев” в Добрич Гергана Василева и Мария Донкова са с оценки отличен 5.50 от Националния ученически конкурс „Пространство и време”. Това съобщи за Про Нюз Добрич преподавателят им по История и научен ръководител Надежда Иванова.

Конкурсът се организира за пета поредна година от Академията за лидери при Историческия факултет на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Участниците в него се състезаваха в няколко категории – историческо есе, реферат и презентация. След първия кръг до участие на финала бяха допуснати и ученици от ЕГ „Гео Милев”.

Гергана Василева е оценена отлично за изследване на тема „Родовата памет за Стефан Караджа като извор за историята на Добруджа”, а Мария Донкова - за изследване на тема „Където са духът и вярата, там е и храмът”. Заради високите си оценки двете момичета са приети за студентки във Великотърновския университет без приемен изпит. Достойно в конкурса се представи и Ивон Димитрова от 9 клас с есе на тема „Баба ми разказа”, нейната оценка е 5.25.

Научното жури на конкурса в секция „История” включваше учени като проф. д. и. Милко Палангурски, проф. д-р Петко Петков, проф. д-р Красимира Мутафова и други изтъкнати наши учени.

Очакваме децата до дни да получат своите грамоти и награди и да запазят интереса си към историята и културното наследство на Добруджа и България, сподели Надежда Иванова.

c