Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Румъния въвежда нови мерки за влизащите от България

Нови ограничителни мерки влизат в сила от 21:00 ч. тази нощ, за влизащите от България на територията на Румъния. Причината - властите в Румъния са включили България в списък с рисковите държави от т.нар. "жълта зона". Информацията бе оповестена от пресслужбата на Министерство на външните работи.

Пристигащите от България, които представят отрицателен PCR-тест, направен до 72 часа преди качване в превозното средство (за пътуващите с обществен транспорт) или влизането в Румъния (за пътуващите със собствен транспорт), подлежат на 10-дневна домашна карантина.

Ако престоят е до три дни (72 часа) и е представен отрицателен PCR-тест, направен до 72 часа преди влизането в Румъния, карантина не се налага.

Пристигащите от България, които при влизане в Румъния не представят такъв тест, подлежат на домашна карантина за период от 14 дни.

Отрицателният резултат от PCR-теста може да бъде под формата на документ (на български и на английски език), на хартиен или електронен носител, но трябва да е издаден от оторизирана лаборатория и да съдържа идентификационните данни на тествания.

Не се изисква тест за деца на възраст до три години включително, както и за ваксинирани (и с втората доза) и преболедували COVID-19 през последните 90 дни.

ВАЖНО! Транзитно преминаващите през територията на Румъния лица, пристигащи от държави от т.нар. „жълта зона“ (в това число и от България) не са посочени сред изключенията от изискването за представяне на отрицателен RT-PCR тест.

Списъкът на всички държави от т.нар. „жълта зона“ е наличен на този адрес → https://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19/2312-lista-state-cu-risc-epidemiologic-ridicat-4-03-2021/file

При нужда от съдействие, от МВнР напомнят, че българските граждани  могат да се обръщат към: посолството на Република България във Букурещ на телефон: +40 21 230 21 50; +40 21 230 21 59 и на мейл Consular.Bucharest@mfa.bg

c