Водещи новини - дясно Добрич Образование Общество

Нови еко и кътове за спорт в дворовете на осем детски градини в Добрич

снимка: nlb.gov.sg

Одобрени са проектите на осем детски градини в град Добрич, за изграждане в дворовете им на еко кътове и места за спорт.

Одобрените проектни предложения на осемте общински детски градини са на тема „Обичам природата и аз участвам“ в рамките на Национална кампания „ЧИСТА ОКОЛНО СРЕДА – 2021“, финансирана от Министерството на околната среда и водите и Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среса /ПУДООС/, , припомнят от пресслужбата на общинска администрация.

В предстоящите месеци е предвидено да се реализира:

ДГ № 7 „Пролет“ – обогатяване на двора на градината с уреди за игра, за да могат децата да играят с интерес и желание навън. Планирани са и допълнителни дейности като почистване на двора и засаждане на цветя.

ДГ № 8 „Бодра смяна” – създаване на здравословна и екологична среда за повишаване на двигателната, познавателната и екологичната активност на децата. Предвижда се оборудване на кътове с безопасни съоръжения за спорт и образователни игри; засаждане на цветя и билки в алеите на двора и грижи за зелените площи чрез почистване и озеленяване с храсти.

ДГ № 10 „Слънчице” – създаване на подходяща образователна среда за активизиране траен интерес у децата за екологични знания, отношение и поведение към заобикалящия ги природен свят. Предвижда се изграждане на умения за грижа и опазване на биологичното многообразие- отглеждане на билки, зеленчуци, подправки и цветя.

ДГ №18 „Дора Габе” – изграждане на кът за игри и отдих, като ще се монтират две беседки, пейка, въртележка и кофи за разделно сметосъбиране. Ще се  създаде и алея с цветя, храсти  и дървета, където децата ще извършват трудова дейност.

ДГ № 20 „Радост” – за дейностите, ориентирани към озеленяване на дворното пространство – оборудване на дворните площи с дървени съоръжения за игра. Ще се изгради „Еко-занималня“, оборудвана за занимания на открито, като към нея ще има детска еко-библиотека.

ДГ 23 „Звездица” – обособяване на еко-кът, в който да се монтира ново съоръжение за игра и да се  изградят  и оборудват  два павилиона  на открито, за изследване на  растителния свят и за опознаване на  животинския свят, в които децата да извършват преки наблюдения.

ДГ 25 „Весела” – изграждане на кът за занимания на открито, посредством който да се утвърди екологосъобразен начин на живот у децата чрез интерактивни и съвременни организационни форми.

ДГ 26 „Звънче” – поставяне на спортни съоръжения и образователни къщички. Ще се създадат зони за игри и спорт и Еко кът- билкова градина, където децата, играейки и трудейки се ще усвояват знания за природата; за ролята на човека; за нейното опазване; за използването на благоприятните й дадености и за физическото укрепване на детския организъм.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *