Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Деница Сачева: Държавата осигури 10 млн. лева за запазване на 5600 работни места в област Добрич

Пандемията беше лакмус и наложи изсветляване на бизнеса, за да може той да получи  реална подкрепа от държавата, заяви в интервю за Про Нюз Добрич министърът на труда и социалната политика Деница Сачева

Министър Сачева, това е първият успешно завършен 4-годишен мандат на правителство на ГЕРБ. Това ли е най-големият успех на екипа? А кой е лично за Вас като министър?

Ние сме скромни и винаги нашият лидер Бойко Борисов е настоявал да бъдем скромни, да не сме самохвални в успехите си. Смятам, че в случая не би трябвало да говорим за това, че завършването на мандата е успех само по себе си. За мен успех е, че повишихме минималната работна заплата, средната работна заплата в страната. Това, че успяхме да повишим двойно възнагражденията на българските учители, а в рамките на социалната сфера повишихме възнагражденията с 30%. Това е изключително важно. То е важно не просто за хората, които са заети в тези сектори, а е важно за цялата страна, защото професиите, свързани с хора, са изключително важни и ценни професии на бъдещето. Не само професиите, свързани с технологиите са тези, които трябва да ни вдъхновяват, но и тези, свързани с хора също. Укрепването на системите е изключително необходимо, защото, виждаме, че във времена на пандемия и на криза, колкото и да имаме недоверие в държавните институции, всъщност се оказа, че всички разчитаме основно на тях, за да преминем през периода на такива трудности. В рамките на Министерството на труда и социалната политика постигнахме повишаване на възнагражденията на служителите, което беше изключително важно, защото те много изоставаха на фона на останалите, особено на учителските. Дори вече беше започнало да има текучество. Повишаването на доходите е важно. Важно е, че успяхме да приемем Кодекса за социално осигуряване, с който да се регламентира втората фаза на изплащане на пенсиите. Приемането на Закона за социалните услуги също беше изключително необходимо поради това, че има много социални услуги, които трябва вече да бъдат регулирани и регламентирани с много по-добро качество, както за деца, така и за възрастни хора. Особен акцент в бъдещата ни работа ще бъде деинституционализацията на домовете за възрастни хора. Това е тема, която ще отнеме едно ново десетилетие. Почти толкова ни отне деинституционализацията на домовете за деца. Горе-долу толкова ще ни трябва, за да преминем през този процес и при възрастните хора. 

Запазването на 300 000 работни места по време на пандемията е едно от нещата, които няма как да не отбележим. За сравнение можем да дадем кризата през 2009 г., когато загубихме 450 000 работни места. Сега успяхме да запазим 300 000, което в никакъв случай не е малко.

Добрич е една от областите, за които 2020 година беше много тежка. Защото секторът „Туризъм“, който е структуроопределящ, пострада много сериозно от ограниченията, наложени заради ковид кризата. Засегнати бяха и други браншове. Тежката земеделска година постави пред изпитание работещите в аграрния сектор, но и почти всички в областта, които разчитат на рентата от земеделската земя. Успяха ли мерките да бъдат полезни и доколко ефективни бяха те в региона?

В област Добрич са изплатени 9,7 милиона лева на 214 работодатели за запазването на 5618 работни места По мярката 80/20 са платени 3,5 млн. лв. на 33 работодатели от секторите „Хотелиерство и ресторантьорство, туризъм и транспорт“, за запазване на 743 работници. По мярката „Запази ме“ са платени над 325 000 лева за запазване на 763 души. Работа през 2020 година са започнали над 7700 души, най-много в секторите „Административни и спомагателни дейности“ – 1532, „Преработваща промишленост“ – 1371, и „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и газообразни горива“ – 1108. Подпомогнати са 821 семейства с деца до 14 години, които учат в дистанционна форма, на които са изплатени над 131 000 лева. За отопление са платени 2,5 млн. лева на 5055 домакинства. По проекта „Патронажна грижа“ са обхванати 1200 души в областта. 

Но колкото и числа за кажем, те няма да бъдат достатъчни, защото със сигурност има хора, на които не сме успели да помогнем. За съжаление, има такива наши сънародници, които работят в сивия сектор, за които трудно можехме да се погрижим предвид факта, че те не са плащали осигуровки или не са имали трудови договори. Но мерките, които предложи правителството, помогнаха, специално в сектора на туризма - в хотелиерството, почти една трета от договорите да бъдат изсветлени. Защото, за да може един работодател да ползва мерките, да получава помощта от държавата, трябваше да предложи трудови договори или да започне да плаща реалните осигуровки. На практика, пандемията беше лакмус и показа, че, колкото по на светло е работил един работодател, толкова на по-реална подкрепа от държавата може да разчита. И обратно – тези, които са спестявали данъци и осигуровки, сега не можаха да бъдат подпомогнати адекватно.

През последната почти година работата на служителите на Агенцията по заетостта, Агенцията за социално подпомагане, както и на други структури към Министерството на труда и социалната политика, се увеличи многократно. Успяха ли екипите им да се справят?

Хората са винаги недоволни, винаги изискват още. Изискванията към нас и нашата система бяха много високи. Давам ви пример – около 4200-4300 са служителите на Агенцията за социално подпомагане, а чрез дейността им бяха подкрепени почти 1 милион души – както хора с увреждания, така и възрастни хора, а също и такива, които имат нужда от допълнително социално подпомагане, семействата, които получиха отопление. Служителите на Агенцията по заетостта са около 2100 души, а трябваше в някои дни са обработват между 5 и 8 хиляди заявления на ден. Натоварването беше изключително и самият факт, че въпреки всичко ние успяхме да се справим, говори за това, че системите са добре структурирани и работят добре. Със сигурност може и повече. Със сигурност имаше определени трудности, които срещнахме. Например по мярката „Запази ме“, която е за затворени бизнеси, имаше известно забавяне, но това се дължеше, както на факта, че имаше доста сгрешени документи, така и на огромния обем от работа. По тази мярка решихме да подкрепяме директно работниците и служителите. Поради това обемът от работа беше много голям – получихме 47-48 хиляди заявления и те трябваше да бъдат обработени от 2000 служители. Но пък не мога да скрия удовлетворението си, че все пак се справихме със задачите, които бяха пред нас. И служителите успяха да защитят достойно системата.

Докога ще продължи подкрепата?

На този етап сме готови да удължим мерките до края на месец юни. Имаме, разбира се, уговорка със социалните партньори за това, че мерките би трябвало да продължат до септември. На този етап средствата са разчетени до месец юни. Част от мерките вероятно ще продължат и през есента, но все още е рано да се каже върху кои сектори ще бъдат фокусирани. Със сигурност, секторите на туризма и на транспорта ще продължат да бъдат приоритетно финансирани, защото те са най-пострадали.

Разговаря: Станислава КРЪСТЕВА

c