Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Репортер на „Господарите“ от Добрич мишена на грозни атаки заради журналистическо разследване

Репортерът на gospodari.com Виктория Симеонова, която е от Добрич, се превърна в мишена на грозни атаки заради работата си по разследване, показващо мащабни финансови злоупотреби, съобщават от Global group. Снимки от личния ѝ профил в социалните мрежи, както и телефонният ѝ номер бяха публикувани в сайтове за платени сексуални услуги, вследствие на което от дни получава нецензурни обаждания и съобщения. Стигнало се е до там, че от нейния телефон да се поръчват и артикули от секс магазини. Информация по случая вече е подадена към Асоциация на европейските журналисти – България.

От Global group споделят, че историята на разследването, по което в момента Виктория работи, е причина за грозните атаки. Тя разследва финансова пирамида.

„През 2013 година финансовият брокер „Глобал Маркетс“ беше обект на разследване от ДАНС заради „всяване на банкова паника“, а лицензът на компанията беше отнет от Комисията за финансов надзор. Години по-късно, през 2018 година в „Господари на ефира“ бяха представени историите на засегнати от дейността на „Интерактив кампъни“ – тогавашното ново име на „Глобал Маркетс“. Прокуратурата образува 5 досъдебни производства по случая, обеща проверки и обвинения при събиране на достатъчно доказателства.

През 2020 още излъгани по същата схема сигнализират на „Господарите“ за новите имена, с които финансовата пирамида действа. Нито една от фирмите, обвързани с вече познатата схема, няма лиценз от Комисията за финансов надзор и от Българската народна банка. Сред новите пострадали има хора, инвестирали шестцифрени суми, които вече са изгубили вяра в институциите. Само към „Господарите“ до момента са се обърнали хора, инвестирали общо повече от 700 000 лева във финансовата пирамида. Важно е да се отбележи, че с цел прикриване на злоупотребите се променят не само имената на фирмите, но и на физическите лица, работещи в офиса на фирмата в столицата. Има данни, че същата пирамида действа и в Гърция, Македония и Сърбия, а в Румъния дейността е била прекратена през 2019 година след акция на властите, съобщават още от „Господарите“. Скрити камери от срещи на засегнати с представители на фирмата показаха как мнимите финансови брокери примамват жертвите си да инвестират още средства и ги убеждават да не настояват да изтеглят средствата си.  

c