Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Петокласници от Каварна – първенци в национални конкурси, посветени на Апостола

Две първи награди, една втора и специалната награда за проучвателна дейност спечелиха в национални конкурси, посветени на Апостола на Свободата, петокласници от Каварна, съобщават от Общината. Божидар Манолов и Виктория Тихомирова са ученици в основно училище „Йордан Йовков“. Под ръководството на педагога Антония Ангелова децата извършват проучвателна дейност за живота и делото на Васил Левски. Двете разработки, базирани на исторически извори, литература, разговори с учени и каварненци, са представени в конкурси по повод 148-мата годишнина от обесването на Апостола.

„Тефтерчето на Апостола  – урок по честност“ е озаглавена презентацията на Божидар Манолов. Тя е изпратена за участие в конкурси в Троян под надслов „Паметта за Левски“ и в Хасково – „Завещано от Апостола“. С нея Божидар печели двете първи награди.

Виктория Тихомирова получава специалната награда за проучвателна дейност от конкурса в Троян и втора награда от този в Хасково. Петокласничката припомня непопулярния факт, че Васил Левски е отседнал в дома на фамилия Клинкови в каварненското село Българево. Къщата, в която пребивава Апостола на Свободата, се намира на улицата, водеща от центъра на селото към така наречената гръцка църква, в близост до настоящия манастир „Св. Екатерина”. Това е станало по времето, в което той е бил даскал в Еникьой.

Разработката е уникална, защото никъде не са учи, че Апостола на Свободата е бил в Българево. Няма и паметници за тази историческа истина. Ето защо смятаме, че е редно на къщата да бъде поставена плоча, на която да бъде изписан фактът и така той да се съхрани за поколенията. Съвсем подходящо и съобразено с необходимото време за процедурата е това да стане по повод 150-ата годишнина от обесването на Васил Левски, коментира Антония Ангелова.

Двете презентации вече се представят на учениците в ОУ „Й. Йовков“ в часовете по история и на класния ръководител, уточни учителят.

c