Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Калин Вельов в Добрич: Свободните артисти да проявят повече усилия да кандидатстват за подпомагане от държавата

Трябва да има варианти за помощ за всички свободни артисти – и тези, които са засегнати от пандемията, и тези, които по стечение на обстоятелствата са останали с много малки пенсии. В държавния сектор заплатите на заетите в сферата на културата са гарантирани, но свободният сектор едва оцелява, заяви в Добрич известният музикант и депутат от ГЕРБ в сегашното Народно събрание Калин Вельов. Добруджа е една от последните спирки в голяма му обиколка в страната, която той реализира по собствена инициатива през последните месеци. По думите му той е обиколил 20 града и е провел около 140 срещи с над 200 души, работещи в сектор „Култура“.

Идеята е да се изготви анализ с идентифицираните проблеми, който да послужи за изготвяне на програма „Култура“, по която да се работи в бъдеще.

В област Добрич Вельов посети днес читалището в с. Стефаново, читалища в Тервелско, Регионалната библиотека и Регионалния музей в Добрич, ПФА „Добруджа“, СОУ „Кл. Охридски“. Очертаните проблеми се повтарят с тези от другите краища на страната - ниски заплати в сектора, невъзможността за кариерно развитие, липса на средства за закупуване на художествени творби за фондовете на галериите и модерна техника за библиотеките, недостатъчно щатни бройки, липса на дофинансиране за различни нужди на оркестрите,  проблеми с авторските права на дигиталните книги и др. Огромен проблем по думите на депутата е все по-голямата липса на млади кадри в сферата на културата заради неатрактивните заплати и недобри условия за работа.

Вельов сподели, че за първи път в читалището в с. Стефаново се сблъскал с проблем, който смята да включи в анализа си. Става въпрос за лимита от най-малко 3000 заглавия, които читалищните библиотеки трябва да притежават, за да имат право да съществуват.

Вельов, който също е свободен артист, каза още, че миналата година за различни програми за подпомагане на сектор „Култура“ държавата е разпределила около 20 милиона лева. По думите му те са се усетили и той се надява през 2021 година също да се намерят средства за такова подпомагане. Той апелира свободните артисти да положат повече усилия да се запознаят с програмите и начините за кандидатстване за средства.

„Много колеги въобще не разбраха, че има такива програми, макар че информацията бе широко разпространена по различни сайтове. Имаше хора, които се възползваха, имаше и такива, които не бяха заинтересовани. Мой колега, на когото лично се обаждах да го стимулирам да подаде документи, не направи нищо, а по телевизията разказваше, как държавата не помага“, сподели Калин Вельов.

c