Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Ветеринар от Добрич: Не е доказано, че Ковид 19 се пренася от човек на домашен любимец

Според ветеринарите няма доказателства, че Ковид 19  се пренася от човек на  животно. Това  може да се получи само по механичен начин. Болен си, кашляш и пръските полепват по кучето ти, после някой друг го гали – и ето, че вирусът е предаден. Но това може да стане и с мобилния ти телефон, и с всякакъв друг предмет.

Пренасят ли домашните любимци Ковид 19? Хората, заразени с вируса, могат ли да предадат инфекцията на своите кучета и котки? Котките могат ли да се заразят с коронавирус и да предадат заразата нататък? Имат ли стойност призивите „Ако имате Ковид, пазете кучето. То може да се зарази от вас и после да предаде болестта на друг“? Във времето на пандемията се появиха такива твърдения, затова се обърнахме към специалистите. За Про Нюз Добрич темата коментираха председателят на местната структура на ветеринарите  д-р Митко Димитров и д-р Добрин Добрев от клиника „Вива Вет“.

Д-р Димитров: „Няма такова доказано нещо досега, поне на мене не ми е известно. Не мога да кажа, че това става на практика, нямаме такава информация. Коронавирусът го има не само по кучетата, но и по други животни, но това са съвсем друг тип вируси - не този, който върлува при хората. Той е мутирал и е преминал в човека, той е съвсем различен. Няма нищо общо с тези коронавирусни инфекции, които например ги има при телетата. Вирусолозите могат да дадат най-точно обяснение, но такава информация няма.“

Д-р Добрев: „Коронавирус при домашните любимци съществува много отдавна и ние си имаме адекватното лечение. При кучетата и котките коронавирозата е чревен проблем, атакува лигавицата на червата. Вирусът поразява биологичния си вид и няма отношение към човека. Геномът на клетката, към който се заключва вирусът и променя цялата информация на клетката, е различен при кучето, при котката и при човека. Съответно и вирусът е различен. Не можем да говорим за предаване на заболяване от човек към куче или котка.

Това обаче не означава, че не може да се получи по механичен начин. Изкихаш се и пръските полепнат по кучето ти, после някой друг го погали – и ето че вирусът е предаден. Но това може да стане и с мобилния ти телефон, и с всякакъв друг предмет.

Има недоказани твърдения, на които аз не обръщам сериозно внимание, че мутиралият вече коронавирус може да се задържи у други биологични видове. Единственият вид, който е доказано, че боледува от този щам, е прилепът в Китай. Такива в България няма. Още в началото на пандемията директорът на БАБХ изпрати писма до ветеринарите да следим проявленията и ако забележим подобно явление при домашните любимци, да се сигнализираме,  за да се проучи. Но такива случаи не е имало.

Повечето от вирусите са видово специфични. Африканската чума по свинете например не може да се зарази човек. Но заразено месо не се яде, именно защото човекът може да стане механичен преносител.

Паниката е излишна, домашните любимци не са активен фактор в пренасянето на вирус, а пасивен, както и предметите. Независимо от това, ние следим за нови патологии, защото вирусът може пак да мутира и не се знае следващата мутация към кого ще бъде активна. Но биологията е показала, че вирусите, които поразяват повече от един биологичен вид, са рядкост – такъв е например вирусът на бяса.“

c