Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Днес празнуват орисаните чрез името си да са твърдостоящи

На 21 февруари Православната църква е отредила честване на Св.ап. Тимотей от Седемдесетте, на Св. преподобни Тимотей Олимпийски, пустинник от Символи († 795), на Св. Евстатий Изповедник, архиепископ Антиохийски († 360) и на Св. Георги, епископ Амастридски (нач. IX век).

Имен ден празнуват: Евстати, Евстатий, Евстатия. Името Евстатий има гръцки произход и означава "постоянен/ твърдостоящ" във вярата.

Св. Евстатий бил изповедник, т. е. страдалец за Христовата вяра, през време на десетото гонение против християнската вяра. Той бил единодушно избран от християните за епископ на Антиохия. В този сан Евстатий взел участие в Първия Вселенски събор (през 325 г.) и твърдо защитавал православното учение против еретика Арий. В 326 г. той отишъл в Грузия - току-що просветена с християнската вяра, за да постави там пастири за новопокръстените. Като се върнал оттам, той продължавал усърдно да се занимава с делата на Църквата и бил обичан и уважаван от християните като човек, изпълнен с добродетели и дълбока християнска мъдрост.

След смъртта на император Константин Велики (†337 г.), неговият син Констанций наследил престола и станал цар на източната част на Римската империя. Той покровителствал арианите, които придобили над него такова влияние, че самовластно преследвали и угнетявали всички ония, които държали истинското учение на вярата. Много от арианските епископи сами подписали на Никейския събор православното изповедание на вярата, но след това се отрекли от него и настоятелно искали това и от другите епископи. Ония, които не се съгласявали с тях, били лишавани от сан, пращани на заточение и подлагани на непрекъснати гонения. Така те свалили Цариградския епископ Павел и го изгонили; направили усилия да погубят и Атанасий Александрийски.

Някои от тях, отивайки в Йерусалим за освещението на храма "Свето Възкресение", дошли и в Антиохия с тайно намерение да свалят Евстатий. Епископът, който не подозирал техните зли намерения, ги приел с най-голяма радост. Веднага те открили събор, на който започнали да разглеждат делата и вярата на Евстатий. Всичко вече било от тях предварително уредено и решено. Измислили клевета против благочестивия епископ, като го обвинили в безнравствен живот и ерес, съобщили решенито си на императора, възбудили в Антиохия народно вълнение и след това свалили св. Евстатий и го пратили на заточение в Тракия заедно с някои презвитери и дякони, които не искали да се разделят с него. И там страдалецът много претърпял от злобата на враговете.

Свети Евстатий умрял във Филипи в 360 година*. Той оставил бележити съчинения.

(*) Според някои изследователи, св. Евстатий е починал в 345 година.

из © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).

 

c