Водещи новини - дясно Общество

Нито един пътен инженер няма в Пътното управление в Добрич

Девет от 27 пътни управления – местните звена на пътната агенция, нямат нито един пътен инженер в състава си, съобщава „Капитал“. Сред тях е и Областното пътно управление в Добрич.

Това става ясно от справка, която “Капитал” е получил по реда на Закона за достъп до обществена информация, за броя на пътните инженери, работещи в Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ). На фона на това друг парадоксален момент е, че едва двама директори на дирекции в централната администрация са пътни инженери. Общо дирекциите са 13, като няколко от тях – например “Комуникация и информация”, не са пряко свързани със строителството.

Общо предвиденият щат за АПИ е над 2400 служители, като това включва Националното тол управление (911 служители), Института по пътища и мостове (68 щатни бройки) и общо 1080 служители в 27 областни пътни управления. Въпреки това към февруари 2021г. в цялата агенция работят едва 99 пътни инженери. В официалния отговор на АПИ е посочено, че те са 101, но в таблицата двамата служители от отдел от дирекция “Инвестиционно проектиране и отчуждителни процедури” е посочен два пъти (виж файла най-долу). Това значи, че пътните експерти в момента са едва 4% от предвидения щат на агенцията.

Според Интегрираната информационна система на държавната администрация в някои пътни управления – например в Добрич, са наети общо 32-ма души, но нито един не е пътен инженер.

От агенцията дават пример, че през 2019 г. и 2020 г. са провели по 22 конкурса, за които се изисква специалност инженер, но съответно четири и шест от тях са приключили без назначаване на служител. Сред причините са липса на кандидати или пък на такива с нужната квалификация, както и неуспешно представяне на допуснатите участници.

Follow Me:

Related Posts

  1. Тошко от ВиК says:

    Да станат инженери ТЕЗИ дето са ги изпитвали на конкурса. Да еба тия съвременни даскали в г..а да еба

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *